Plenković i Bandić razgovarali o sanaciji posljedica potresa, dogovorene tri ključne točke

Plenković i Bandić razgovarali o sanaciji posljedica potresa, dogovorene tri ključne točke
Foto: Zagreb.hr

Gradonačelnik Milan Bandić i premijer Andrej Plenković, sa suradnicima, održali su u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici sastanak na temu sanacije posljedica potresa u Zagrebu, gdje su dogovorene tri ključne točke suradnje Grada i Vlade.

U izjavi za novinare nakon sastanka, uputivši zahvalu svima koji od nedjelje 22. ožujka aktivno sudjeluju u sanaciji grada, gradonačelnik Bandić poručio je kako trenutnu situaciju možemo riješiti samo zajedno: „Ovu utakmicu ćemo dobiti, ostat će iznad vode oni koji budu imali snage, dobrote, razboritosti, strpljenja, solidarnosti i zajedništva“.

Gradonačelnik je najavio kako će dosadašnji volonterski rad prerasti u osmišljen i sistematski pristup kroz formiranje novog Sektora za građenje i sanaciju oštećenih objekata društvenih djelatnosti i stambenih objekata u okviru Gradskog ureda za izgradnju Grada. „Ovaj proces će trajati i narednih 10 godina, a razlog je neodržavanje i neulaganje u vlastitu imovinu“ zaključio je te istaknuo da će Grad pomoći koliko bude mogao, što uključuje i eventualno davanje slobodnih gradskih stanova na korištenje.
„Jedino što sam mogao kroz ovih 20 godina je apelirati na ljude i ponuditi im 80 posto sredstava da obnove svoja pročelja i krovišta. Prijavilo ih se samo 383. Ništa drugo nisam mogao. Kad je riječ o kulturnim i drugim institucijama, Grad će obnoviti svoju imovinu u Gornjem i Donjem gradu, sukladno postojećim zakonima“, rekao je zagrebački gradonačelnik te objasnio kako će država obnoviti svoje objekte, a privatni vlasnici svoje nekretnine.

Premijer Plenković zahvalio je svim službama Grada Zagreba na promptnoj reakciji nakon velikog potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu, te objasnio tri temeljne točke daljnjih aktivnosti koje će zajedno provoditi Grad i Vlada: „Prva je nastavak rada na sigurnosti naših građana, što znači da će Vlada poduprijeti sve što radi Grad Zagreb, kako bi se objekti kojima još prijeti urušavanje dimnjaka ili drugih oštećenih dijelova zgrada osigurali“. To uključuje i raščišćavanje materijala koji se još nalazi na cestama ili u zgradama, ali i angažiranje svih stručnjaka, inženjera građevine i statičara koji su dosad radili volonterski, na aktivnostima procjene šteta.

Kao drugu točku, premijer je naveo osnivanje zajedničke radne skupine kojoj je zadatak izrada posebnog zakona kojim će se regulirati zakonski okvir sanacije posljedica potresa. Za koordinatore od strane Vlade i Grada imenovani su ministar graditeljstva Predrag Štromar te pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Dinko Bilić.

Treća točka razgovora odnosi se na pronalaženje izvora financiranja za sanaciju šteta – tu se uz gradska i državna financijska sredstva razmatra i pomoć Europske unije.