Plemenita općina Turopoljska obilježila 30. godišnjicu ponovna osnutka

Plemenita općina Turopoljska obilježila 30. godišnjicu ponovna osnutka
Foto: Dražen Kopač / Zagrebačka županija

Svečanim spraviščem, 30. godišnjicu ponovna osnutka proslavila je Plemenita općina Turopoljska. Ukinuta 1947., nakon stoljetne brige za ukupan razvitak Turopolja, obnovljena je, kao udruga građana, 7. srpnja 1991. godine.

„Plemenita općina Turopoljska (POT) je starovjekovna rodovska župa, koja svoje korijene vuče iz 13. stoljeća. Na žalost, 1947. je zabranjen njezin rad i nacionalizirana je sva njezina imovina. Obnovljena je s ciljem ponovne uspostave zemljišne zajednice kako bi njezini ovlaštenici, odnosno domicilno stanovništvo Turopolja (potomci turopoljskih plemića; op.a.) povratilo svoju zemlju“, ispričao je Juraj pl. Odrčić, župan Plemenite općine Turopoljske. Danas je u fokusu njezina rada promocija Turopolja i osnaživanje turopoljskog identiteta kroz brojne manifestacije i programe, a POT je i nadležna uzgojna organizacija za turopoljsku svinju, autohtonu pasminu. Udruga danas broji 400 članova, a njezin je rad povijesno podijeljen kroz četiri podopćine i 22 sučije.

Plemenita općina Turopoljska obilježila 30. godišnjicu ponovna osnutka
Foto: Dražen Kopač / Zagrebačka županija

„Pred nama je obnova dvorca Lukavec, nastavljamo s izdavaštvom, želimo pokrenuti i stipendijsku zakladu koja će podupirati mlade umove Turopolja da i dalje istražuju našu povijest, a uskoro očekujemo i oznaku izvornosti za meso turopoljske svinje, na nacionalnoj razini već ove godine. Velika je širina našega djelovanja – od poljoprivrede do kulture“, dodao je pl. Odrčić.

U ime Zagrebačke županije spravišču je prisustvovao zamjenik župana Ervin Kolarec.

„Ponosni smo na vas što promičete kulturnu baštinu i radite na promociji kako najvećega grada u Zagrebačkoj županiji, tako i županije u cjelini. Zaslužujete našu podršku, stoga ćemo poticati sve vaše dobre programe i projekte“, poručio je Kolarec.

Plemenitašima su se također obratili državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, rekavši da je projekt očuvanja turopoljske svinje ujedno i simbol očuvanja lokalne tradicije te saborski zastupnik i gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

„Hvala što čvrsto stojite na braniku tradicije i povijesti“, poručio je Ačkar.

Svečanom spravišču nazočila je i direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.