PETARDE NISU IGRAČKE: Zagrebačka policija pozvala roditelje da budu odgovorni

Foto: Freepik

Zagrebačka policija danas je u prostorijama Informativnog centra za prevenciju održana konferencija za medije povodom operativne akcije “Mir i dobro” koja se provodi od 12. prosinca 2022.  do 8. siječnja 2023.

Voditelj Službe temeljne policije Kristijan Suša podsjetio je da se akcija tradicionalno provodi od 1993. godine. Cilj akcije je senzibilizacija javnosti o pravilima uporabe pirotehničkih sredstava te smanjenje broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u blagdansko vrijeme.

Pirotehnička sredstva kategorije F1, za osobe starije od 14 godina, dozvoljena su tijekom cijele godine. Zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima za osobne potrebe, a ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju, a uporaba dozvoljene pirotehnike kategorije F2 i F3 moguća je građanima starijim od 18 godina.

“Posljedice korištenja pirotehnike mogu biti ozbiljne i trajne, posebno kod djece. Najčešće su to  ozlijede prstiju, šake, ruke, oka te nažalost u nekim slučajevima imaju za posljedicu trajni invaliditet”, istaknuo je Zlatko Sekačić iz Regionalne protueksplozijske jedinice Zagreb.

Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja od 15. prosinca sve do 1. siječnja, službeno je građanima dozvoljena nabava pirotehničkih sredstava koja su dozvoljena dok je uporaba dozvoljena od 27.  prosinca do 1. siječnja 2023. godine.

Voditelj Službe prevencije Policijske uprave zagrebačke Velimir Tišma naglasio je da pirotehnička sredstva nisu bezopasna.

Mogu uzrokovati požare, a njihova uporaba može biti itekako opasna u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi. Petarde nisu igračke stoga savjetujemo roditeljima da budu odgovorni i da ne poklanjanju djeci nešto od čega bi mogli stradati, da ne podcjenjuju zainteresiranost djece za pirotehnička sredstva i da se suzdrže od uporabe pirotehnike.

Također podsjećamo građane da je od prošle godine zabranjena nabava, posjedovanje i uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3. Kazne za građane kreću od 5.000 do 15.000 kuna, a za pravne osobe od 10.000 do čak 30.000 kuna.  Na kraju voditelj Tišma je podsjetio građane da kupuju samo dozvoljena sredstva i to od prodavača ovlaštenih od strane MUP-a.

Savjeti građanima:

  • suzdržite se od uporabe pirotehničkih sredstava
  • ako ipak koristite pirotehniku, obavezno pročitajte i pridržavajte se uputa proizvođača za sigurno rukovanje
  • izbjegavajte korištenje pirotehničkih sredstava u zatvorenim prostorima i tamo gdje se okuplja veći broj građana
  • ne koristite pirotehnička sredstva u prostorima gdje se nalaze eksplozivna i lakozapaljiva sredstva
  • ne bacajte pirotehnička sredstva ispod ili na vozila, na balkone ili ispod stakla
  • ne koristite pirotehnička sredstva pod utjecajem alkohola
  • ne bacajte pirotehnička sredstva u zonama gdje se nalaze kućni ljubimci i druge životinje
  • ne pokušavajte ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je zatajilo.