Pet najpoznatijih ubojstava jugoslavenske Udbe

Usvajanje zakona kojim se onemogućava postupanje po europskom uhidbenom nalogu u slučaju Josipa Perkovića, koji je u Njemačkoj optužen za ubojstvo političkog emigranta Stjepana Đurekovića, iznova je aktualiziralo temu Udbe i likvidacija političkih emigranata koje je Udba provovodila u zapadnim zemljama u vrijeme bivše Jugoslavije.

udba-blic

Tom se temom pozabavio i beogradski Blic koji je pri tome napravio “top listu” najpoznatijih Udbinih ubojstava. Evo kako ona izgleda:

1. Stjepan Đureković

U žižu javnosti sada je vraćeno ubojstvo nekadašnjeg direktora “INA marketinga” Stjepana Đurekovića, čije je tijelo 1983. godine izrešetano, a glava smrskana sjekirom u podrumu tiskare u njemačkom gradu Wolfratshausenu, 26 kilometara od Münchena.

Za aktualizaciju ovog ubojstva pobrinula se njemačka kancelarka Angela Merkel, odbivši doći na proslavu ulaska Hrvatske u EU jer Zagreb odbija Njemačkoj izručiti Josipa Perkovića, optuženog da je sudjelovao u tom ubojstvu.

Ubojstvo Đurekovića, odnosno akciju “Dunav”, naredio je, kako se vjeruje, osobno Stane Dolanc, tadašnji ministar policije.

2. Dragiša Kašiković

Ubojstvo jednog od vođa srpske političke emigracije u SAD-u predstavlja možda i najveći skandal među svim ubojstvima, jer je zajedno sa njim izmasakrirana i njegova devetogodišnja pokćerka Ivanka Milošević.

Dragiša je ubijen u Chicagu sa 64 uboda nožem, dok je Ivanka ubodena 54 puta.

Dragišini čelo i obraz bili su, kako je svojevremeno pričao Nikola Kavaja, potpuno smrskani.

Zidovi i tavanica bili su isprskani krvlju.

Ubojica nikada nije otkriven, ali se sumnja da je to učinio Bogoje Panajotović, konobar podrijetlom iz Niša, za kojeg se sumnja da je osim za UDB-u radio i kao suradnik američkog Federalnog istražnog zavoda (FBI).

3. Jovan Barović

Prvoborac, a potom i odvjetnik, najpoznatiji je kao odvjetnik prvog istočnoeuropskog disidenta i visokog dužnosnika Komunističke partije Jugoslavije Milovana Đilasa kada se ovaj sukobio sa partijskim vrhom.

U veljači 1979. godine odvjetnik Jovan Barović je poginuo u teškoj prometnoj nesreći pod potpuno nerazjašnjenim okolnostima.

Prvobitna, traljava istraga pokazala je da je uzrok smrti bio infarkt, što obdukcija, međutim, nije nikad potvrdila.

Vozač kamiona koji je udario u Barovićev automobil na praznom putu Beograd-Zagreb nikada nije priveden niti ispitivan.

4. Maks Luburić

Vjekoslav – Maks Luburić bio je ustaški oficir i zapovjednik sustava koncentracijskih logora u NDH, među kojima je najveći bio onaj u Jasenovcu.

Nakon što je zajedno sa ostalima iz rukovodstva NDH napustio ustaše opkoljene kod Bleiburga, Luburić je otišao u Vatikan, pa potom u SAD i Njemačku.

Krio se potom u Španjoslkoj pod imenom Vicente García Pérez, odakle je koordinirao terorističkim napadima širom Europe.

Maksa Luburića ubio je agent Udbe Ilija Stanić nakon što se uspješno infiltrirao u Hrvatsku narodnu obranu.

Ubijen je u svojoj vili u Španjolskoj 20. travnja 1969. udarcem štanglom u glavu i sa više uboda nožem u grudi.

5. Enver Hadri

Albanski aktivist sa Kosova ubijen je 25. veljače 1990. u Bruxellesu na ulici dok je stajao na semaforu.

U trenutku ubojstva je kod sebe imao dokumente koje su navodno povezivale srpski politički vrh sa većim brojem ubojstava Albanaca na Kosovu.

Osumnjičeni za ubojstvo su Veselin Vukotić, Andrija Lakonić i Darko Ašanin.

Lakonića je nedugo potom navodno u Srbiji ubio Vukotić, a Ašanin je najprije uhićen u Grčkoj, odakle je izručen Srbiji, gdje je i ubijen.

Vukotić je uhićen prvo u Španjolskoj 2006. godine i isporučen Srbiji.

Pušten je, međutim, na slobodu da bi ponovno bio uhićen u Novom Sadu 2010. godine.