PELJEŠAC U ZAGREBU: U restoranu Klub književnika predstavlja se deset peljeških vinara

PELJEŠAC U ZAGREBU: U restoranu Klub književnika predstavlja se deset peljeških vinara
Foto: Press

U petak, 24. siječnja 2020. u restoranu Klub književnika u Zagrebu održat će se vinska kušaonica “Pelješac u Zagrebu” kojom će se, u organizaciji udruge Vinoljupci, posjetiteljima predstaviti deset peljeških vinarija.

Manifestacija započinje u 18 sati, a osim u biranim vinima posjetitelji će moći uživati u slasnim zalogajima i živoj glazbi.

PELJEŠAC U ZAGREBU: U restoranu Klub književnika predstavlja se deset peljeških vinara
Foto: Press | Vinogradi vinarije Violić

“Ovogodišnje druženje s pelješkim vinarima četvrto je po redu u organizaciji naše udruge. Ovu manifestaciju doživljavamo kao tradiciju, dok je za plavce rezerviran prve kušaonice u godini, s kojom otvaramo sezonu vinskih druženja. Pelješac u Zagrebu jedno je od najposjećenijih događanja u našoj organizaciji. Zadovoljstvo vinara, posjetitelja i nas organizatora sa svakim je susretom sve veće. Stoga ove godine očekujemo još bolju atmosferu i, naravno, još veći broj posjetitelja”, istaknula je Irena Lučić, glavna organizatorica projekta, te napomenula kako je riječ uglavnom o malim pelješkim vinarijama čija je vina teško, ako ne i nemoguće pronaći i kušati u Zagrebu. Manifestacija je organizirana u suradnji s udrugom “Plavac mali – Pelješac”.

Na manifestaciji će se predstaviti deset peljeških vinarija – Matković, Violić, Ledinić, PZ Putniković, PZ Postup, PZ Dingač, Ponos, Gregurević, Bezek te Dingač-Skaramuča. Jasno je da u ovoj vinskoj priči glavnu ulogu ima plavac mali, kojeg će nazočni vinoljupci moći kušati u raznim varijantama – od barriquea do desertnog vina, te kao selekcije s položaja Postup i Dingač. No pronaći će se tu i drugih autohtonih sorti, poput pošipa i rukatca, te desertnih vina i zanimljivih kupaža.

Pelješac je jedno od najpoznatijih hrvatskih vinogorja koje broji preko 1000ha površine pod vinovom lozom. 90% nasada čine crne sorte, među kojima je najzastupljeniji plavac mali, autohtona hrvatska sorta. Iako na cijelom Pelješcu daje jako dobre rezultate, plavac mali uzgojen na položanima Dingač i Postup pokazuje iznimnu kvalitetu zbog koje je davnih 1960-tih postigao (i do današnjih dana zadržao) svjetsku slavu. Nakon velikih uspjeha peljeških vina u razdoblju od 1960-1990 i posljedičnog “spavanja na lovorikama”, ova se regija budi i pomlađuje.

Tome najviše pridonosi generacija novih, malih vinara koji posljednjih petnaestak godina na poluotoku rade zdravu konkurenciju “starosjediocima”, ali i faktor tehnološkog napretka i inovativnih pristupa proizvodnji vina. Zahvaljujući navedenome, za dobar plavac mali više ne moramo izdvajati basnoslovne svote novca te ga možemo kušati u raznim stilovima proizvodnje.

Osim prilike za degustaciju vina po popularnim cijenama, posjetitelji će imati priliku upoznati vinare, saznati više o izloženim vinskim etiketama te uživati u ukusnim zalogajima i živoj glazbenoj kulisi dueta Pi(j)em.

Udruga Vinoljupci aktivno djeluje od 2014.godine na promicanju vinske kulture i turizma. Do sada je organizirala ukupno sedam open-air vinskih festivala, te preko 50 manjih vinska događanja i susreta s ciljem kreiranja vinskog identiteta Zagreba i promicanja vinske kulture na neformalan i zabavan način.

“Shvatili smo da generacija mladih potrošača izuzetno respektira hrvatska vina te da je željna edukacije i druženja, ali na ponešto drugačiji – urban, opušten i neformalan način. Takav pristup, u kojem su svi dobrodošli, neovisno o vinskoj stručnosti i predznanju, provlači se kroz sve naše aktivnosti”, pojasnila je Irena Lučić