PAZITE KAKO VOZITE, KAMERE SVE ‘VIDE’! Uskoro novčane kazne za vozače koji zapnu u raskrižjima

PAZITE KAKO VOZITE! Uskoro novčane kazne za vozače koji zapnu u raskrižjima
Foto: Revija HAK

Jeste li znali da prema članku 62 Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kad vozilo ostane u križanju i onemogući drugom vozilu da prođe, vozač treba biti kažnjen novčanom kaznom od 1000 kuna?

No, premda su takve situacije u Zagrebu veoma učestale, svakog dana ih se dogodi na stotine, možda čak i tisuće, nitko još nije platio kaznu za taj prekršaj.

“Jednostavno, to je fizički nemoguće. Pa neće policajac uletavati u gužvu i raditi još veći kaos, to se može kažnjavati jedino kamerama”, izjavio je u razgovoru za Reviju HAK savjetnik zagrebačkog gradonačelnika Mate Kraljević.

Sustav kamera već postoji. S njihovim postavljanjem krenulo se 2011. godine, na poticaj gradonačelnika Milana Bandića, tako da dana na 156 pozicija ima ukupno 468 kamera i sve su povezane u isti sustav.

Upravo taj sustav može pomoći u rješavanju prometnih zastoja koji se nastaju kad neki nesavjesni vozač prekrši članak 62 Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odnosno kad vozilo ostane u križanju i onemogući drugom vozilu da prođe.

“Grad Zagreb je predložio Ministarstvu prometa da Grad, kako su to već napravile neke druge europske zemlje, uvede žuti boks (tzv. yellow box). Radi se novi pravilnik o prometnoj signalizaciji, a mi smo na vrijeme napravili taj prijedlog i kada se taj pravilnik donese moći ćemo kažnjavati vozače koji zapnu u raskrižjima. Takvi prekršaji mogu se kažnjavati samo na taj način”, izjavio je Kraljević za Reviju HAK.

Komentari