Pazite čim se šminkate: Otkrivena smrtonosna bakterija u kozmetici

essence-630-1

Tvrtka Cosnova Gmbh sa sjedištem u Njemačkoj, proizvođač kozmetičke linije Essence, izvijestila je o povlačenju iz prodaje Essence bezuljnog odstranjivača šminke s očiju zbog sadržavanja opasne bakterije.

Mikrobiološka analiza pokazala je kako se u proizvodu nalazi bakterija Burkholderia cepacia koja u slučaju konzumacije zaražene vode uzrokuje infekciju, a može izazvati čak i naglo otkazivanje rada pluća što lako može završiti kobno.

Essence bezuljni odstranjivač šminke u prodaji se nalazi od prosinca 2012. Oznaka artikla na koji se odnosi povlačenje je 22299, a serija proizvoda je DE.AB.17.

Essene proizvodi se u Hrvatskoj se mogu kupiti u drogerijama, a za našu zemlju dva su uvoznika i distributera. Kako piše 24sata, izMüllera kažu kako nisu sigurni je li ta serija bila u prodaji u Hrvatskoj. ‘Ako netko od naših kupaca ima taj proizvod neka nam se javi u bilo koju Müller trgovinu. Vratiti ćemo mu novac ili će moći izbrati neki drugi proizvod,’ poručuju iz Odjela nabave parfumerija Müller.

Drugi uvoznik i distributer Essence proizvoda za Hrvatsku je tvrtkaVM2, iz koje poručuju da navedeni proizvod iz povučene serije DE.AB.17 nisu uvezli na hrvatsko tržište. ‘Prema našim saznanjima takozmetika sa tim serijskim brojem nije došla preko nas u Hrvatsku. Od dobavljača smo saznali da se navodno prodavala u Sloveniji, Njemačkoj i Španjolskoj,’ poručuju iz te tvrtke.

Essence je seriju spornog odstranjivača šminke, koji se nalazi u prodaji od prosinca prošle godine, povukao s tržišta i pozvao kupce da proizvod vrate. ‘Molimo vas da nam oprostite. Zdravlje i sigurnost naših kupaca glavni nam je cilj’, napisali su na svojoj internetskoj stranici.

Naziv proizvoda: Essence bezuljni odstranjivač šminke s očiju / Eye makeup remover oil-free
Br. artikla: 22299
Serija proizvoda: DE.AB.17
EAN kod: 4250035222991
Proizvođač: Cosnova Gmbh, Am Limespark 2, 65843 Sulzbach, Njemačka

Opoziv se odnosi na samo na seriju DE.AB.17. Ostale serije Essence bezuljnog odstranjivača šminke sigurne su za uporabu, piše Kupac.hr.

essence-630-2