Paljenjem prve svjeće na Manduševcu počeo je Advent u Zagrebu

Paljenjem prve svjeće na Manduševcu počeo je Advent u Zagrebu
Foto: Zagreb.hr

Paljenjem prve svijeće na Manduševcu svečano je otvoren Advent u Zagrebu, (pred)blagdanska manifestacija koja je tri puta proglašena najboljom u Europi.

Svijeću je na Manduševcu, uz nazočnost brojnih Zagrepčana i gostiju grada, zapalio gradonačelnik  Milan Bandić. koji je sve građane pozvao na zajedništvo te da u tom duhu pripreme ovaj grad i otvore srca kako bi mogli vidjeti i pomoći svim potrebitima.

“Za početak budimo glasnici ljubavi i nade u našim obiteljima koje su nositeljice ovog društva, Tako možemo u ovaj svijet unijeti novo svjetlo-svjetlo solidarnosti, zajedništva , milosrđa, ljubavi i nade. Ponosan sam što naši trgovi i ulice već godinama okupljaju ljude iz cijelog svijeta i šire zajedništvo”, rekao je gradonačelnik i istaknuo da je tu misiju, poruku i ugođaj prepoznala i nagradilla Europa.

Izvedbom baletne predstave Orašar u Ledenom kraljevstvu otvoren je i Ledeni park na Tomislavcu, jedan od najvećih u ovom dijeu Europe, dok su lampice na Zrinjevcu upaljene uz nazočnost brojnih prolaznika. Gradonačelnik Milan Bandić, zajedno je sa suradnicima otvorio i Advent kod  Hrvatskog narodnog kazališta, gdje će se smjenjivati zvuci jazz, klasičnih i soul skladbi.

Otvoren je i Advent na Prekrižju, a  zainteresirani će građani svakoga petka i subotu moći vidjeti tradicijske običaje, dok je adventski  program uz brojna kulturna, glazbena i koncertna događanja stalno otvoren na lokacijama: Europskom trgu, Oktogonu, na Trgu bana Jelačića, Strossmayerovom šetalištu, u Maksimiru i ZOO-u  i mnogim drugim.

Ovogodišnji Advent u Zagrebu traje od 30. prosinca 2019.  do 7. siječnja 2020. Nadahnut je baletom Orašar, te ekologijom i kulturom. Tako su manje i veće skulpture Orašara autora Petra Bande po cijelome gradu.

Brojni ugostitelji plastiku su zamijenili papirnatim tanjurima i čašama, a postavljene su i posebne premosnice za lakše kretanje osoba s invaliditetom.

Advent u Zagrebu tri puta za redom bio je europski pobjednik natjecanja European Best Christmas Destination.

Jedna je od najvažnijih turističko-kulturnih  manifestacija za zagrebački i hrvatski turizam koja bogatim programom nastoji stvoriti što ljepši predblagdanski ugođaj čime svake godine bilježi sve veće zanimanje stranih turista.  

“Otvara se i jedan novi festival, to je Festival večeri s Brahmsom, koji će se događati u Povijesnom muzeju na posebnom klaviru – to je primjerak “brat blizanac klavira” na kojem je komponirao i muzicirao Brahms”, izjavila je u programu Radio Sljemena direktorica gradske turističke zajednice Martina Bienenfeld.