Pali “spretni” trgovci: Kineski grah prepakiravali i prodavali kao kanadski

Jedno poduzeće iz Zagreba reklamiralo je, nudilo i prodavalo šareni grah kineskog, argentinskog ili porijekla iz Kirgistana prepakiran u vreće s obilježjima kanadskih proizvođača (kao Product of Canada).

grah
To je utvrdio gospodarski inspektor Državnog inspektorata u inspekcijskom je nadzoru na zagrebačkoj Veletržnici i hladnjači.
Navođenjem podataka i upotrebom izraza kojima se iskorištava ugled drugog trgovca i njegovih proizvoda, prodavali su robu s oznakama i podacima koja je kod kupaca stvarala zabunu glede izvora i kakvoće robe, izvijestili su danas iz Državnog inspektorata.
Gospodarski inspektor je utvrdio da je (neimenovano) trgovačko društvo u 2012. i 2013. godini sveukupno uvezlo 1.118.165 kilograma kineskog graha, a 120.000 kg kanadskog graha.
Pregledom izlaznih računa utvrđeno je da je to trgovačko društvo prepakiravalo kineski, argentinski ili grah iz Kirgistana u vreće s obilježjima kanadskih proizvođača (Hensall, Fieldcrest, Red Diamnd i Ferguson) tako što je dalo izraditi vreće sa podacima i logom tih kanadskih proizvođača graha.
Napominju kako su zatekli prazne vreće u prostorijama skladišta sa logotipima kanadskih proizvođača te dokumentaciju o narudžbi tiska tih vrećica.
Na traženje inspektorata navedeni kanadski proizvođači očitovali su se da nisu nikad isporučili vlastite brandirane prazne vreće na adresu pravne osobe u Zagrebu.
Tom su trgovačkom društvu privremeno oduzete sve te prazne vreće, a gospodarski inspektor podnio je optužni prijedlog protiv pravne osobe i u njoj odgovorne osobe kod nadležnog Prekršajnog suda u Zagrebu uz prijedlog za oduzimanje imovinska korist u iznosu od 1,7 milijuna kuna ostvarene izvršenjem prekršaja.
Zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju, dovodeći potrošače u zabludu, protiv direktora i odgovorne osobe društva Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnijeta je kaznena prijava.