Pala zločinačka organizacija, 13 uhićenih! Prokijumčarili čak 100 kg kokaina i veliku količinu amfetamina

Pala zločinačka organizacija, 13 uhićenih! Prokijumčarili čak 100 kg kokaina i veliku količinu amfetamina
Foto: PU zagrebačka

U velikoj policijskoj akciji na području Policijske uprave zagrebačke uhićeno je devet osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela zločinačkog udruženja i više kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. Istovremeno su dvije osobe uhićene na području Republike Slovenije.

Riječ je o velikoj akciji u koju je zagrebačka policija vodila u suradnji s drugim policijskim upravama, Upravom kriminalističke policije i USKOK-om te policijama Slovenije, Srbije Nizozemske, Njemačke, Austrije i Švicarske.

Pala zločinačka organizacija, 13 uhićenih! Prokijumčarili čak 100 kg kokaina i veliku količinu amfetamina
Foto: PU zagrebačka

Na području zagrebačke, krapinsko-zagorske i istarske policijske uprave ta na području Slovenije provedeno je više pretraga osoba, domova i osobnih automobila kojom prilikom je pronađeno 625,38 grama kokaina, 3316,5 grama amfetamina, 142 grama marihuane, jedna tableta droge MDMA, 18398 grama paracetamola (punila za povećanje mase droge), 80,5 grama praškaste materije (punila za povećanje mase), metalna hidraulična preša s kalupima za utiskivanje, uređaj za vakumiranje i više paketa plastičnih vrećica za vakumiranje, dvije metalne žlice i metalni skalpel s tragovima kokaina, šest digitalnih vaga za precizno mjerenje mase, plinski pištolj, više stotina komada tableta te veći novčani iznos za koji se sumnja da je protupravno stečen preprodajom droge.

Također tijekom kriminalističkog istraživanja privremeno su oduzeti osobni automobili marke Renault Scenic, zagrebačkih registarskih oznaka i BMW X5 njemačkih nacionalnih oznaka budući su u njima pronađena preuređena mjesta za skrivanje i prijevoz droge te je utvrđeno da su članovi zločinačkog udruženja navedena vozila koristili za krijumčarenje kokaina i amfetamina iz Nizozemske u Sloveniju i Hrvatsku.

Tijekom kriminalističkog istraživanja uhićeno je nekoliko osoba te je zaplijenjena droga i to, od lipnja do rujna 2019. godine u tri su navrata na području Švicarske, a potom i Austrije te Zadra uhićena trojica muškaraca, a prilikom uhićenja kod svakog od njih pronađen je po jedan kilogram kokaina.

Također, sredinom rujna 2019. na Graničnom prijelazu Cvetlin uhićen je hrvatski državljanin kod kojeg je tom prilikom pronađeno pet kilograma kokaina, a ujedno mu je oduzet osobni automobil Audi Q7, njemačkih nacionalnih oznaka budući je u njemu pronađeno preuređeno mjesto za skrivanje i prijevoz droge.

Početkom veljače 2020. na području Slovenije, uhićen je hrvatski državljanin te su pronađene tri litre amfetamina u obliku baze u konzistenciji ulja, a 10. veljače 2020. na području Zagreba je uhićen hrvatski državljanin te je pronađeno 616 grama amfetamina, 11.441,00 grama manitola u prahu (punila), 7,5 litara otopine manitol (punila), 13 digitalnih vaga za precizno mjerenje mase te je oduzet novčani iznos za koji postoji sumnja da potječe od preprodaje droge.

Devet dana kasnije na području Zagreba uhićen je hrvatski državljana kod kojeg je pronađeno je 3620 grama marihuane. Dan kasnije, 20. veljače 2020. na području Zagreba uhićena su još dva hrvatska državljanina kod kojih je pronađeno 245 grama amfetamina, 21 gram marihuane, 0,7 grama droge MDMA, digitalna vaga s tragovima droge i 137,0 grama punila.

Još dvojica hrvatskih državljana uhićena su 28. veljače 2020. na području Zagreba, a kod njih je pronađe pronađeno 2.573,00 grama marihuane, 422 grama kokaina, 294 komada tableta droge MDMA, 61 grama praškaste materije (punila), tri digitalne vage za precizno mjerenje mase te novčani iznos za koji postoji sumnja da potječe od preprodaje droge.

Cjelokupnim kriminalističkim istraživanjem, unazad godinu dana ukupno je pronađeno i privremeno oduzeto: 9,047.38 grama kokaina, 4,177.5 grama amfetamina, 3 litre amfetamina u obliku baze u konzistenciji ulja, 6,356.0 grama marihuane, 295 tableta droge MDMA, 30,178.5 grama punila za povećanje mase droge (paracetamol, manitol), 7,5 otopine manitola, 23 digitalne vage za precizno mjerenje mase, 3 osobna automobila s preuređenim mjestima za skrivanje i prijevoz droge, metalna hidraulična preša s kalupima za utiskivanje, uređaj za vakumiranje i više paketa plastičnih vrećica za vakumiranje te značajni novčani iznos u eurima i kunama za koji se sumnja da je protupravno stečen preprodajom droge.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 58-godišnji hrvatski državljanin organizirao zločinačko udruženje na način da je u zajedničko djelovanje povezao sedam državljana Hrvatske i dva državljana Republike Slovenije starosti između 25 i 53 godina, s ciljem kontinuirane nabave i krijumčarenja kokaina i amfetamina s područja Nizozemske na područje Slovenije i Hrvatske te potom njene daljnje prodaje za potrebe narko tržišta Švicarske, Austrije i Hrvatske.

Članove ovog zločinačkog udruženja sumnjiči se da su u razdoblju od 19. ožujka 2019. do 6. ožujka 2020. godine, u ukupno dvadeset i jedan navrat, iz Nizozemske u Sloveniju i Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 100 kilograma kokaina i više desetaka kilograma amfetamina.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, trinaest osumnjičenih osoba je u zakonskom roku predano pritvorskom nadzorniku dok je kaznena prijava podnesena Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb.

Komentari