Ovogodišnji Floraart privukao 150.000 posjetitelja

“Floraart”, 48. međunarodna vrtna izložba zatvorena je večeras na zagrebačkome jezeru Bundeku, a u osam dana razgledalo ju je oko 150.000 posjetitelja.

flora-art-2012

“Izložba je bila apsolutno uspješna, zadovoljni smo, ljudi su je prihvatli, Bundek je vrvio od posjetitelja od najmlađih do onih najstarije dobi”, rekao je za Hinu Igor Toljan, voditelj Zrinjevca – podružnice Zagrebačkog holdinga.
Istaknuo je kako se “Floraart” prepoznaje u Europi i šire te nas svrstava među slične izložbe u velikim gradovima razvijene europske i svjetske vrtlarske tradicije.
Od 29. svibnja do 5. lipnja na “Floraartu” su se predstavila 144 domaća izlagača i 13 izlagača iz sedam zemalja – Francuske, Slovenije, Italije, Mađarske, Njemačke, SAD-a i Nizozemske. Na više od 30 hektara otvorenoga i dvije tisuće metara četvornih zatvorenog prostora posjetitelji su besplatno mogli razgledati veliku izložbu ukrasnoga bilja, rezanoga cvijeća, opreme za uređenje vrtova i dječjih igrališta, raznoga cvjećarskog pribora i alata, sredstava za prihranjivanje i zaštitu bilja, sjemenja, umjetnoga cvijeća, ukrasne keramike i sličnog.
Na “Floraartu” su se održali “Hrvatski kup florista”, natjecanje za najljepše uređen kućni vrt te međunarodno natjecanje učenika srednjih škola, a proglašeni su i pobjednici. Na međunarodnom natjecanju učenika srednjih škola u aranžiranju cvijeća u disciplini “cvjetni aranžman slobodnog stila” prvo mjesto osvojila je Iva Jakobović iz osječke Poljoprivredne škole.
Među ostalim, održan je i hrvatski projekt “Lijepa naša Sava” kojemu je svrha zaštita i promocija te rijeke. Posjetitelji, posebice djeca, mogli su vidjeti i seosko dvorište s domaćim životinjama. Održana su stručna predavanja, predstavljene knjige, održane razne prezentacije, kreativne radionice te zabavni program. Za djecu je bilo organizirano čitanje priča te predstave.
Taj najveći sajam cvijeća u regiji otvorio je 29. svibnja zagrebački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora “Floraarta” Milan Bandić upitavši: “Ima li ljepši poklon prigodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju od ovoga našega cvjetnog zagrebačkog pušleka?” Izložba se, kako je najavljeno, trebala održavati od 29. svibnja do 2. lipnja, no Organizacijski odbor priopćio je 1. lipnja, dan uoči zatvaranja, kako je odlučio da se “Floraart” zbog lošeg vremena, a time i nemogućnosti posjeta mnogih zainteresiranih posjetitelja, produži do 5. lipnja.