Ovog vikenda održat će se Fra Ma Fu festival posvećen legendarnom novinaru Franji Martinu Fuisu

FESTIVAL NOVINARSTVA posvećen slavnom reporteru Franji Martinu Fuisu
Foto: Press

U Daruvaru će tijekom predstojećeg vikenda (20. – 22. rujna) održati 5. Fra Ma Fu festival – Festival reportaže i reportera kojeg organiziraju HND i Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje.

Riječ je o multimedijalnom novinarski festival posvećen Franji Martinu Fuisu, jednom od najistaknutijih i najpopularnijih novinara tridesetih godina prošlog stoljeća, pjesniku, piscu… Franjo Martin Fuis bio je, uz ostalo, i autoru scenarija za stripove Andrija Maurovića i začetnik turističke reportaže u Hrvatskoj.

Na reporterske zadatke putovao je biciklom, na otoke veslajući s ribarima. Uspomene danas na legedarnog Fra Ma Fua čuvaju novinari iz Virovitice Goran Gazdek i Ivan Žada.

Fra Ma Fu festival ima bogat i šarolik program. Tu su, prije svega, novinarski susreti i razgovori, zatim radionice reportaža, stripa i fotografije, predstavljanja knjiga i časopisa, izložbe fotografija i stripa, obilaske turističkih destinacija, industrijskih pogona ili malih i tradicijskih obrta.

Prva tri festivala su održana u Virovitici, rodnom gradu slavnog reportera, a četvrti u Fažani na Brijunima.

“Franjo Fuis je bio veliki putnik, nije ga držalo mjesto. Kao pravi reporter stalno je bio na terenu, izvan redakcije. Tako smo i mi odlučili seliti festival iz mjesta u mjesto, ići njegovim stopama i slaviti reportažu kao kraljicu novinarstva koju je on tako znalački njegovao. Na ovogodišnjem Festivalu ćemo otkriti zašto je Daruvar važno mjesto za Novosti, novine u kojima je Fuis radio“, kaže direktor Festivala Goran Gazdek.

Ove je godine središnja festivalska tema informiranje manjina i manjinski mediji u Hrvatskoj. Bit će riječi o uređivačkim koncepcijama, financiranju, čitalačkoj publici i problemima koji ih prate, a čut ćemo kako funkcioniraju hrvatski manjinski mediji u Srbiji i Mađarskoj.

Sanja Modrić, ovogodišnja dobitnica HND-ove nagrade za životno djelo, u javnom će intervjuu govoriti o novinarstvu jučer i danas, o svom novinarskom putu te o tome kako je 40 godina uspješno, postojano i dosljedno branila profesiju, ne podliježući trendovima niti lažnim autoritetima u vječnom propitivanju istine.

Povodom 65. godina postojanja Međunarodnog udruženja novinara i pisaca u turizmu tu će udrugu predstaviti novinarka Tina Eterović Čubrilo, a Dario Novalić, urednik sarajevskog magazina Start BiH, prisjetit će se slavnog bosanskohercegovačkog putopisca, slikara i karikaturiste Zuke Đumhura.

Trojica glavnih urednika, Darko Baronica (Pakrački list), Miodrag Šajatović (gospodarskog magazina Lider) i Dragoljub Petrović (dnevnog ista Danas iz Beograda) predstavit će svoje novine, a tema okruglog stola je više nego aktualna – portali protiv novina.

Bit će postavljene izložbe fotografija Matije Turkalja, Tonija Hnojčika, Mate Pejića i Brune Szütsa, izložba karikatura Roke Idžojtića te izložbu stripa Dubravka Matakovića.

U programu su i dva zanimljiva dokumentarna filma – “Pope vrati se” Tonija Volarića o prerano preminulom splitskom novinaru, reporteru, pjesniku i esejistu Momčilu Popadiću koji je autor brojnih sjajnih reportaža objavljenih u “Slobodnj Dalmacij” i niza hrvatskih estradnih evergreena te “Neprežaljeni”, HND-ovom nagradom ovjenčani film Marijane Kranjec o Mati Jemriću koji se prisjeća dana kad su iz njegova mjesta ustaše sve Rome odvele u koncentracijski logor Jasenovac .

Šime Strikoman će na središnjem gradskom trgu snimiti svoju 686. milenijsku fotografiju i posvetiti ju proslavljenim daruvarskim fotoreportera Toniju Hnojčiku i Milanu Paviću.

Također, bit će dodijeljene nagrade Fra Ma Fu za najbolju reportažu u prošloj godini te nagrada humanosti za novinare koji su doprinijeli realizaciji humanitarnih projekata.

Marinko Petković