Otvoreni su “Dani zagrebačkih jagoda”, od danas se domaće jagode nude na 101 lokaciji u gradu!

Otvoreni su "Dani zagrebačkih jagoda", od danas se domaće jagode nude na 101 lokaciji u gradu!
Foto: Zagrebačka županija

Gradonačelnik Milan Bandić jutros je otvorio 21. dane zagrebačkih jagoda koje organizira Udruga uzgajatelja jagoda Grada Zagreba u suradnji s Udrugom proizvođača jagoda Zagrebačke županije Jagodni prsten te uz potporu Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

U ime Zagrebačke županije današnjem otvorenju manifestacije, na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu, prisustvovao je pročelnik za poljoprivredu Josip Kraljičković.

Otvoreni su "Dani zagrebačkih jagoda", od danas se domaće jagode nude na 101 lokaciji u gradu!
Foto: Zagrebačka županija

Na otvaranju ove tradicionalne manifestacije gradonačelnik Bandić je u prvome redu zahvalio Nacionalnomu stožeru civilne zaštite na ukazanu povjerenju, Stožeru civilne zaštite Grada Zagreba na izvrsnoj organizaciji te Gradskomu uredu za poljoprivredu.

“Zbog otežanih uvjeta što su ih prouzročili koronavirus i potres, ovogodišnje 21. Dane organiziramo s pojačanim oprezom i dajemo sve od sebe kako bi 45 zagrebačkih proizvođača i 30 iz Zagrebačke županije građanima mogli ponuditi svoje proizvode i kako bi osigurali vlastitu egzistenciju. Na 111 štandova te na 101. lokaciji diljem grada možete pronaći najkvalitetnije i najbolje jagode u Hrvatskoj”, kazao je gradonačelnik.

I u gradovima Zagrebačke županije počela je prodaja domaćih, svježe ubranih jagoda.

U ime svih zagrebačkih jagodara, Marijan Herceg, predsjednik Udruge uzgajatelja jagoda gradonačelniku je zahvalio na ukazanu povjerenju i na njegovu uvažavanju ovakva načina prodaje.

“Cijenu jagoda nismo mijenjali i to je naš doprinos ovoj situaciji. Pozivam sve nadležne da najrigoroznije kažnjavaju one koje zloupotrebljavaju novonastalu situaciju, kao i one koje krše propisane mjere zaštite od koronavirusa. Cijena mjerice, kao i svih ovih godina, iznosi 15 kuna!”, rekao je Herceg.

“Gotovo trećina hrvatskih jagoda proizvede se na području Zagreba i Zagrebačke županije. U Županiji je šezdesetak proizvođača, od čega je njih 20 u Udruzi “Jagodni prsten”. Maksimalno im pomažemo, za njih smo osigurali bespovratne potpore za podizanje nasada, za navodnjavanje, za uređenje prostora za preradu, zatim prodajnih prostora, za izradu web stranice, a pomažemo i rad same Udruge“, izjavio je Josip Kraljičković.

“Iako imamo dodatne troškove, jer štandovi su obloženi folijom, jagode su pakirane u dodatne vrećice, a našim prodavačima smo osigurali svu potrebnu zaštitnu opremu… nismo podizali cijenu. Želimo da potrošači uživaju u domaćoj jagodi, jutros ubranoj!”, naglasio je Ivica Bulf iz Obedišća (općina Križ), koji jagode uzgaja dvadesetak godina. Ima 40.000 sadnica, sve u plasteničkom uzgoju.

Komentari