Otvoreni 22. dani hrvatskog filma

dani-hrv-filmaPrvim programom filmova u konkurenciji sinoć su u kinu Studentskoga centra otvoreni 22. dani hrvatskoga filma, u sklopu kojih će se do 21. travnja za nagrade natjecati više od stotinu filmova koji predstavljaju godišnju produkciju hrvatskog filma svih kategorija osim dugometražnog igranog filma.

Tu već tradicionalnu zagrebačku manifestaciju, koja je uz Festival igranog filma u Puli središnji filmski događaj kad je riječ o domaćoj kinematografiji, otvorila je Melita Andres Vukotić, udovica Dušana Vukotića, autora Oscarom nagrađenog animiranog filma “Surogat” prema kojemu će se od ove godine zvati Grand Prix festivala.

Programski koordinator festivala Davor Šišmanović stoga je posebne zahvale uputio obitelji Vukotić, ali i obitelji Papić koja je prihvatila prijedlog da se po novome nagrada žirija festivala za režiju zove po nedavno preminulom redatelju Krsti Papiću.

Hrvatsko društvo filmskih kritičara već je dodijelilo Zlatnog Oktavijana za životno djelo filmskom redatelju Tomislavu Radiću, koji mu je trebao biti uručen sinoć, no laureat nije došao na otvorenje, prethodno se ispričavši.

Ovogodišnju odluku filmskih kritičara o nagradi za životno djelo publika je pozdravila pljeskom nakon što je prikazan insert iz filma “Živa istina”, kojim je počela četrdesetogodišnja Radićeva filmska karijera.

Tomislav Radić jedan je od rijetkih hrvatskih redatelja kojima dugi redateljski staž nije ugrozio ni stilsku konzistentnost ni stvaralačku svježinu s početka filmske karijere, ističe se u obrazloženju nagrade za životno djelo.

Između skoro 300 prijavljenih filmova selektori (Irena Paulus, Daniel Kušan i Božidar Trkulja) su za natjecateljski dio izabrali njih 106, među kojima su 24 igrana, 20 dokumentarnih, 14 animiranih, 13 eksperimentalnih, 18 namjenskih filmova te 17 glazbenih spotova.

Četrdesetak filmova na festivalu bit će premijerno prikazani.

Prema ocjeni selektora, sve veći broj filmova prati i njihova sve veća kvaliteta, većina ih se bavi temom odnosa u obitelji, no dio ih je u estetskom i žanrovskom smislu napravio korak dalje.

Uz nagrade žirija, u kojemu su Vera Zima, Filip Šovagović i Zdenko Bašić, dodijelit će se kritičarski “Oktavijani”, nagrada “Jelena Rajković” Društva hrvatskih filmskih redatelja za redatelja do 30 godina starosti, “Zlatna uljanica” Glasa Koncila za promicanje etičkih vrijednosti te nagrada Salona odbijenih za najbolji film koji nije ušao u konkurenciju.

Program “Mala Pula” donosi filmove s prošlogodišnjeg festivala u Puli, a u popratnom programu još su radionice eksperimentalnog te 16-milimetarskog filma, predavanje o filmskoj glazbi, program “Skate pool kino”, promocije knjiga, koncerti i videoprojekcije filmova koji nisu ušli u konkurenciju.

Program “In memoriam” bit će posvećen Krsti Papiću te dvojici glumaca, Borisu Festiniju i Đuri Utješanoviću.

Prve večeri festivala prikazani su, među ostalim, radovi Marija Papića, Tomislava Šobana, Mire Manojlovića, Luke Rukavine, Danijela Žeželja, Liliane Resnick, Luke Vucića, Radislava Jovanova Gonza, Kristijana Milića i Maše Škalec.