OTVOREN TEHNOLOŠKI PARK: Ako ste inovativni i kreativni, prijavite se i “osvojite” radni prostor

Tehnološki park - Zagrebački velesajam - otvorenje
Foto: Zagreb.hr

Završeni su radovi na novom prostoru Tehnološkog parka Zagreb, u Paviljnu 12 Zagrebačkog velesajma. Tehnološki par se prostire na 7.313 ‘kvadrata’, a namijenjen je poticanju i razvoju startup poduzetništva.

Kako se ističe na službenoj web stranici Grada Zagreba, ovaj projekt je potpora kreiranju i stvaranju inovativnih i visokotehnoloških rješenja kako bi se mladim, obrazovanim i inovativnim osobama te njihovim timovima omogućio ostanak u Zagrebu i u Hrvatskoj te kako bi u poticajnome i vrhunski opremljenome ambijentu  razvijali svoje ideje i pretvarali ih u poduzetničke pothvate.

U povodu završetka radova na Paviljonu 12 Zagrebačkog velesajma, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, ujedno i inicijator projekta,  svečano je uručio ključeve ureda startupu koji ima privilegij da kao prvi inovativni startup useli te da svoje poduzetničke ideje razvija u prostoru novoga Tehnološkog parka.

Riječ je o tvrtki Vollo koja je svoje mjesto u Tehnološkome parku Zagreb osigurala osvajanjem nagradu Grada Zagreba na startup konferenciji Zagreb Connect u studenome prošle godine.

“Sretan sam i ponosan što će ovaj prostor uskoro vrvjeti mladim i obrazovanim ljudima. Upravo takve perspektivne pojedince i putem ovog projekta želimo zadržati u Zagrebu. Ovaj projekt nema samo inkubatorski i poslovni karakter, već ima daleko opsežniju ulogu za poboljšanje demografske slike naše zemlje. Prirodni pad i naročito iseljavanje mladog i obrazovanog stanovništva snažno su zahvatili Hrvatsku na cijelom teritoriju. Iako u Zagrebu stojimo bolje, jako me zabrinjava činjenica, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, da Hrvatska posljednjih godina bilježi demografske gubitke od 150.000 ljudi. Zato ću na zadnju sjednicu Gradske skupštine ovog saziva uputiti prijedlog osnivanja zasebnog Ureda za demografiju”, rekao je Bandić i dodao: “Ideja je da ovaj prostor postane pravom tvornicom startupova. Ovim prostorom Zagreb bez pretjerivanja može parirati najboljim svjetskim startup destinacijama.”

Tehnološki park - Zagrebački velesajam
Foto: Zagrebački velesajam

Prostor je koncipiran u 118 zasebnih modularnih jedinica, a u kojima se po standardima mogu otvoriti 3 –  4 radna mjesta. Osim spomenutih zasebnih ureda, u prostoru je osiguran i coworking odijeljeni radni prostor, poseban prostor za provođenje akceleracijskog programa i dodatne dvorane za edukaciju i sastanke, serverske sobe i laboratorij za npr. Centar za računalnu forenziku, Centar za razvoj sučelja, elektroniku, tehnologiju zaštite okoliša i IoT (Internet of Things) senzorskog laboratorija. Modularni i fleksibilni uredi su osmišljeni radi što brže i jednostavnije prilagodbe korisnicima koji, ovisno o vlastitim potrebama i potencijalu rasta, mogu koristiti i više od jednog modula.

Prostor sadržava i igraonicu sa zabavnim, kvalitetnim i kreativnim sadržajima za djecu korisnika Tehnološkog parka.

Kako  bi se što više prilagodili potrebama i približili onima koji žele zakoračiti u samostalne poduzetničke vode, u Tehnološkome parku na Velesajmu će se uskoro otvoriti novi Poduzetnički centar kao ispostava Plavog ureda.

“Projektom Tehnološkog parka napravio se dodatni iskorak, kojim se ne zaustavlja na ovih 7300 kvadrata. Slijedi i uređenje prizemlja ovog istog paviljona sa dodatnih 7300m2. Prema studiji koju smo izradili Zagrebu treba 25.000 m2. Ukupne potrebe zaokružit ćemo preuređenjem upravne zgrade bivše mesne industrije Sljeme u Sesvetama i staviti je u funkciju razvoja poduzetništva usmjerenog na visoke tehnologije. Program za tu zgradu je već u izradi”, naglasila je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić.

U ovaj projekt je dosada  uloženo 15 milijuna kuna, a prostor se planira opremiti najsuvremenijom visokosofisticiranom opremom.

Programi iz edukacije, mentoriranja i poticanja razvoja što će se provoditi u ovome novom i moderno uređenome prostoru, Tehnološkomu parku će osigurati višu razinu kvalitete, a  Zagrebu pozicioniranje kao prepoznatljive poduzetničke i strartup destinacije.

Svi zainteresirani pojedinci i timovi koji imaju inovativne poduzetničke ideje mogu se kandidirati za članstvo u Tehnološkom parku putem online obrasca dostupnog na linku: http://prijava.tehnopark.hr.

Komentari