OSVRT: Što nam je donijelo ovogodišnje izdanje manifestacije “Pet dana Sarajeva u Zagrebu”

OSVRT: Što nam je donijelo ovogodišnje izdanje manifestacije "Pet dana Sarajeva u Zagrebu"
Foto: Mario Milošević

U subotu je u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu, predstavljanjem novog projekta pod nazivom “Kradeni ljudi”, završen ovogodišnji festival “Ja BiH… Pet dana Sarajeva u Zagrebu”.

Na različitim lokacijama u gradu mogao se pogledati raznovrstan i bogat kulturni program, pa se tako već prvoga dana u Muzeju “Mimara” predstavio sjajan glazbeni dvojac iz Sarajeva pod nazivom “Bosanski lonac”. Iste večeri u sklopu “Sarajevskog piknika prijateljstva” publika je u Mimari imala priliku upoznati i umjetničkog fotografa Milomira Kovačevića Strašnog čija se zanimljiva izložba fotografija “Oda radosti – Gradski orkestar Stolac” još uvijek može pogledati u Napretkovom kulturnom centru do 17. listopada 2018.

OSVRT: Što nam je donijelo ovogodišnje izdanje manifestacije "Pet dana Sarajeva u Zagrebu"
Foto: Mario Milošević

Uz Strašnog i “Bosanski lonac”, kroz razgovor s voditeljicama programa Vlatkom Kolarović i Paolom Orlić, zagrebačkoj publici predstavili su se Elmir Jukić, redatelj filma “Žaba” te Ismeta Dervoz, glazbenica, producentica i prva dama nekadašnje Televizije Sarajevo.

Druga večer donijela nam je film “Žaba” napravljenog prema dramskom predlošku zagrebačkog dramskog pisca Dubravka Mihanovića kojeg je na svoj način u film pretočio sarajevski redatelj Elmir Jukić, a koga je zagrebačka publika te večeri imala priliku i upoznati. Trećeg dana prikazana su dva dokumentarca “Undercovered-ispod marame” redateljice Sabrine Begović Čorić i Nejre Latić Husulić, te dokumentarni film snimljen o kontraverznoj ličnosti Nazifa Gljive po kojem je film i dobio ime. Redateljica ovog filma je novinarka Arijana Saračević Helač.

Četvrtog dana mogle su se pogledati dvije epizode tv serijala “Hoću kući 2” u produkciji Al Jazeera Balkans. Prikazane su serije “Najbolje sa zapada” i “Knjiga i pivo” , redatelja Ademira Kenovića. Četvrti dan donio je i glazbeni nastup u atriju zagrebačke Kinoteke. Cjelovečernjim koncertom predstavila se mlada mostarska grupa “Tale Quala”.

OSVRT: Što nam je donijelo ovogodišnje izdanje manifestacije "Pet dana Sarajeva u Zagrebu"
Foto: Mario Milošević

Samim nazivom grupe u prijevodu sa latinskog (tako kako jest), članovi grupe sugeriraju pristup svojoj glazbi koja na scenu donosi neobičnu glazbenu fuziju obradom tuđih pjesama, ali i izvedbom svojih skladbi koje su ove večeri predstavili zagrebačkoj publici. Poseban ton nastupu grupe pridonosi vokal Azre Aksoj koja je ujedno i klavijaturistica grupe.

Peti dan, ujedno i zadnji dan manifestacije, donio je druženje u Ininoj kući udruge “spajaLICA” gdje su Atilla Aksoj i Azra Aksoj predstavili rad Muzičkog centra Pavarotti iz Mostara. U večernjim satima u Kinoteci je prikazan igrani film “Kuduz”, redatelja Ademira Kenovića, a u završnom dijelu manifestacije “Pet dana Sarajeva u Zagrebu” , prisutnima u Napretkovom kulturnom centru predstavljen je novi projekt “Kradeni ljudi”. Projekt bi se tijekom godine jednom mjesečno realizirao u Napretkovom kulturnom centru. U pilot projektu ove večeri sudjelovali su u razgovoru redatelj Bobo Jelčić i glazbenik Atilla Aksoj, obojica rodom iz Mostara.

U glazbenom dijelu nastupila je Azra Aksoj, članica grupe “Tale Quala” iz Mostara i kći Atille Aksoja, a u ugodnoj atmosferi spontano se glazbenim izričajem predstavio i Marin Limić, mladi pijanist i skladatelj iz Splita. (Mario Milošević)

Komentari