Oprez: ovaj tjedan očekuju nas kritične temperature iznad 35 Celzijevih stupnjeva

Hrvatsku ovoga tjedna očekuju iznadprosječno visoke temperature, poručuju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda. Naime, dnevne temperature nadmašit će kritične razine, a takve vrućine mogu znatno utjecati na zdravlje ljudi, stoga valja biti na oprezu. U razdoblju od utorka do petka, ponajprije u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, temperatura zraka penjat će se i iznad 35 Celzijevih stupnjeva, a niti noću ne mogu se očekivati temperature niže od 20 stupnjeva.

sun2

Preporuke što i kako činiti tijekom razdoblja vrućina nalaze se na internetskim stranicama Ministarstva zdravlja, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te mnogim drugim koje skrbe o ljudskom zdravlju, a nekima bi osobito mogle koristiti i smjernice za rad na otvorenome u uvjetima visoke temperature, koje se nalaze na stranicama Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu.

Tijekom razdoblja vrućine posebice valja paziti na dojenčad i malu djecu, osobe iznad 65 godina, odrasle s kroničnim bolestima, osobe s povećanim rizikom zbog hemokoncentracije i moguće koronarne tromboze, cerebrovaskularne ishemije i renalne insuficijencije; pacijente koji u anamnezi imaju moždani udar, hipertenziju, dijabetes, koronarni incident, bolesti dišnih putova, renalnu insuficijenciju ili demenciju; te na radnike izložene suncu i vrućini (građevinski radnici, poljoprivrednici, itd.)

U tjednu koji će slijediti nakon ovog s ekstremnim vrućinama, mogu se očekivati ipak nešto ugodnije temperature.