Oprez! Lažni bankari nazivaju ljude i traže broj kartice i PIN

kartica-300x180Iz Hrvatske udruge banaka (HUB) u četvrtak su izvijestili da je posljednjih dana povećan broj upita klijenata banaka o sumnjivim telefonskim pozivima starijim osobama u kojima se osobe koje zovu predstavljaju kao službenici banke te traže od klijenata informacije o stanju na računu, broju kartice i pin.

Kako navodi Hrvatska udruga banaka u priopćenju objavljenom na njezinim internetskim stranicama, pozivi se najčešće događaju u večernjim satima, a u nekim slučajevima i tijekom noći.

„Pozivima se klijente banaka obavještava da su njihove kartice navodno zlouporabljene i da će to riješiti tako da im predaju karticu tekućeg računa i PIN, a u tu svrhu će ih ispred zgrade čekati taksi-vozilo. Najnoviji ‘modus operandi’ je da se počinitelj predstavlja kao policijski inspektor sa sličnom pričom, samo što više ne traži kartice nego se raspituje o stanju na računu, štednji i slično“, navodi HUB u priopćenju te upozorava da djelatnici banaka „ne obavljaju ovakve telefonske razgovore, ne zovu klijente u večernjim satima i ne traže podatke o karticama“.

Priopćili su i da su banke o svemu obavijestile MUP te ističu i kako ni banka ni jedna kartična kuća ne zna i nema pravo tražiti broj PIN-a ili neki drugi podatak o kartici od klijenata.

„Korisnike kartica koji su dobili ovakve telefonske ‘upite’ ili slične poruke putem e-maila pozivamo da ne odaju nijedan podatak o kartici i da o svemu obavijeste izdavatelja kartice (banku ili kartičnu kuću) koji će u suradnji s nadležnim institucijama pokrenuti postupak razotkrivanja prevaranta.

Jednako tako, svaki korisnik kartice dužan je sam voditi računa o svakodnevnoj zaštiti podataka s kartice. To znači da se kartica, broj kartice, broj na poleđini ili bilo koji drugi podatak s kartice ne daje trećim osobama bez obzira kako se one predstavljale. Pitanje sigurnosti te zaštita klijenata iznimno je važno za poslovanje banaka“, navode u priopćenju.