Opasnosti lokalnih vodovoda: 5300 Zagrepčana pije zagađenu vodu!

vodaVoda iz lokalnog vodovoda u Glavnici Gornjoj u kojem je prošle nedjelje pronađen raspadnuti leš muškarca, koje je po svemu sudeći u pitkoj vodi bilo dva tjedna, zagađena je. U Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar tvrde kako postoji mogućnost povećanog onečišćenja vode mikrobiološkim, fizikalnim i kemijskim tvarima, kao posljedice raspadanja biološkog materijala. No, zaključuju kako do jučer nije bilo zabilježenih epidemija kao ni osjetno povećanog broja oboljelih od infektivnih bolesti, piše Jutarnji list.

Ovaj slučaj otvorio je pitanje kakvoće vode za 18 lokalnih vodovoda koji se nalaze u okolici Zagreba. Zaključak ZZJZ-a je zastrašujuć: voda iz lokalnih vodovoda većinom nije zdravstveno ispravna. To potkrepljuje podatak ZZJZ-a iz 2102. godine: od šest uzetih uzoraka vode u Glavnici Gornjoj , čak četiri uzorka bila su neispravna za piće.

U Zagrebu, prema informacijama Jutarnjeg lista, postoji 10 naselja koji se nalaze u sustavu lokalnih vodovoda. Neka naselja imaju više vodospremnika, a radi se o ukupno 5300 stanovnika Zagreba koja, prema tvrdnjama Zavoda, piju zagađenu vodu.

‘Prema EU direktivama, rok za priključivanje cijelog područja Zagreba na vodovodnu mrežu je do 2020. godine i mi ćemo ga ispoštovati. Treba istaknuti da je pokrivenost od 92 posto jako dobra i da se sustav širi iz godine u godinu. Sljedeći cilj je priključiti i preostalih 18 naselja na zagrebačku vodovodnu mrežu’, kaže sugovornik iz Zagrebačkog holdinga.

U Zavodu kažu da je to najbolji način za rješavanje problema onečišćenosti vode.

‘Iz dobivenih zabrinjavajućih rezultata vidljivo je da su uzroci zdravstvene neispravnosti vode neodgovarajuće održavanje, loše stanje razvodne mreže, izostanak dezinfekcije vode te nedostatak stručno educiranog i odgovornog osoblja na održavanju lokalnih vodovoda’, kažu u ZZJZ-u.