Održana svečanost u povodu Svjetskog dana romskog jezika

Održana svečanost u povodu Svjetskog dana romskog jezika
Foto: Zagreb.hr

Središnja svečanost u povodu Svjetskog dana romskog jezika održana je u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Skup je održan u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, a među brojnim visokim uzvanicima tamo je bio i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i drugih visokih uzvanika.

Održana svečanost u povodu Svjetskog dana romskog jezika
Foto: Zagreb.hr

Zagrebačkom gradonačelniku organizatori su uručili posebnu zahvalnicu na suradnji i unapređenju položaja romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

“Prigoda je ovo za podsjetiti se kako među ljudima nikad ne bi trebale postojati granice, već isključivo mostovi kojima se uvijek treba kretati u oba smjera, jer onoliko koliko su nacionalne manjine obogaćene hrvatskom tradicijom i kulturom, i mi smo obogaćeni svime onime što su manjine dale nama”, rekao je gradonačelnik i čestitao Savezu i zastupniku Kajtaziju te vijećima i predstavnicima romske nacionalne manjine na uspješnoj organizaciji obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika. 

“Strašno sam ponosan na to jer mi u Zagrebu iznad svega potičemo različitost i toleranciju te sam sretan da nam upravo ovakvi datumi pomažu graditi ne samo mostove među ljudima, već i most između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti”, rekao je Bandić.

Svjetski dan romskog jezika obilježava se kao romski nacionalni praznik već 10. godinu zaredom 5. studenog, u spomen na dan kad je 2008. objavljen prvi Romsko – hrvatski i hrvatsko – romski rječnik.

Komentari