Od danas svakom kućanstvu u EU dostupan širokopojasni internet

Svako kućanstvo u Europskoj uniji ima sada pristup širokopojasnom internetu zahvaljujući satelitima koji to omogućuju ondje gdje nema fiksnih veza, objavila je Europska komisija.

satelit-630
Satelitski priključci sada su dostupni u svih 28 zemalja, što znači da se svaki stanovnik Europske unije može pretplatiti na njih, uključujući tri milijuna stanovnika kojima fiksne i mobilne širokopojasne mreže dosad nisu bile dostupne, priopćila je Komisija.

Ljudi koji žive u udaljenim planinskim predjelima, koji do sada nisu bili pokriveni fiksnim ili mobilnim mrežema, moći će se pretplatiti na satelit po cijeni od deset eura. Morat će nabaviti i satelitsku antenu koja prosječno stoji 350 eura.

Povjerenica za digitalne tehnologije Neelie Kroes izjavila je da je time ispunjen jedan od glavnih ciljeva digitalne agende za Europu.

“Moj je moto da svaki stanovnik Europe mora imati pristup digitalnim mrežama, što je sada uistinu moguće, iako još dosta moramo učiniti kako bismo te mreže poboljšali. Zahvaljujući pokrivenosti koju omogućuju satelitske širokopojasne usluge postignut je cilj da širokopojasne usluge u 2013. budu dostupne svima. To je sjajno postignuće za sve građane Europe”, rekla je Kroes.