Objavljene nominacije za Nagrade hrvatskog glumišta 2013.

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika objavilo je u ponedjeljak nominacije za Nagrade hrvatskog glumišta u 26 kategorija za najbolja ostvarenja iz područja dramske, radio i televizijske umjetnosti, odluka o dobitnicima donijet će se 24. studenog, a isti dan one će se nagrađenima uručiti na svečanoj dodjeli u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu.

hnk

Za titulu najbolje dramske predstave natjecat će se ‘Kafka project: Frontiere/Granice/Meje/Grens/Borders…’ Karine Holla u izvedbi Talijanske drame Hrvatskog narodnog kazališta riječkog HNK, ‘Nastasja Filipovna’, Wajdina dramatizacija Dostojevskog u režiji Jasmina Novljakovića i izvedbi Kazališne družine Bastien iz Zagreba te Čehovljev ‘Višnjik’ u režiji Vite Taufera zagrebačkog HNK.

Kao najbolji redatelji nominirani su Ivica Buljan, za režiju ‘Žute crte’ Juli Zeh i Charlotte Roos u izvedbi ZKM-a, Ivica Kunčević za režiju predstave ‘Cyrano’ Edmonda Rostanda u izvedbi Teatra manje je više iz Zagreba i Zoran Mužić za režiju Marinkovićeve ‘Glorije’ u izvedbi šibenskog HNK.

Hana Hegedušić (‘Tri kavaljera frajle Melanije’, varaždinski HNK), Elizabeta Kukić (‘Gospođa ministarka’, kazalište Kerempuh) i Sanja Marin (‘Diplomac’, kazalište Komedija) konkuriraju za najbolje ženske uloge, a Siniša Popović (‘Glorija’, šibenski HNK), Marinko Prga (‘Tri kavaljera frajle Melanije’) i Ljubo Zečević (‘Nastasja Filipovna’, Kazališna družina Bastien) za najbolje muške uloge.

U kategoriji sporednih uloga su Elena Brumini za ulogu u ‘Kafka projectu’, Jelena Perčin za ‘Hotel Slobodan promet’ i Branka Trlin za ‘Svećenikovu djecu’, te Davor Svedružić za ‘Muke po Iveku iliti Tr…Tr…Trnje – Tr…Tr…Trešnjevka’, Antun Vrbenski za ulogu u predstavi ‘Mačka na vrućem limenom krovu’ i Zvonimir Zoričić za ‘Višnjik’.

U kategoriji do 28 godina nominirani Franka Klarić, Milica Manojlović, Doris Pinčić, Jakov Bilić, Romano Nikolić i Slaven Španović.

Od lutkarskih i predstava za djecu nominirane su ‘Djevojčica sa žigicama’ (Aplauz Teatar iz Zagreba), ‘Mrvice iz dnevnog boravka’ (GK Žar ptica iz Zagreba) i ‘Zvjezdica’ (Kazalište lutaka Zadar), a od glumaca u tim kategorijama Mia Anočić-Valentić (predstava ‘Život je san’), Lana Blaće (‘Djevojčica sa žigicama’), Doris Šarić-Kukuljica (‘Alan Ford’), Petar Atanasoski (‘Mrvice iz dnevnog boravka’), Peđa Gvozdić (‘Još si zelen’) i Romano Nikolić (‘Djevojčica sa žigicama’).

Za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave nominirani su Elvis Bošnjak za ‘Srce veće od ruku’, Mate Matišić za ‘Fine mrtve djevojke’ i Georgij Paro za ‘Tri kavaljera frajle Melanije’. Dodijelit će se i nagrade za glumačka ostvarenja u radio drami, režiju TV drame te za kostimografiju i scenografiju.

Za titulu najbolje opere bore se Wagnerov ‘Lohengrin’ (dirigent Nikša Bareza, režija Kurt Josef Schildknecht, zagrebački HNK), ‘Marco Polo’ Daniele Zanettovich (dirigent Nada Matošević Orešković, režija Ozren Prohić, riječki HNK) i ‘Norma’ Vincenza Bellinija (dirigent Filip Pavišić, režija Dejan Miladinović, osječki HNK). Od dirigenata su nominirani Nikša Bareza (‘Lohengrin’), Filip Pavišić (‘Norma’) i Loris Voltolini za operu ‘Povratak mornara’.

Kao najbolja umjetnička ostvarenja u operi izdvojeni su Ivanka Boljkovac (‘Jenufa’, zagrebačkih HNK), Tamara Franetović Felbinger (‘Lohengrin’) i Kristina Kolar (‘Aida’, zagrebački i riječki HNK), te Ivica Čikeš (‘Nabucco’, ansambl 59. Splitskog ljeta), Vitomir Marof (‘Postolar od Delfta’, zagrebački HNK) i Ljubomir Puškarić (‘Don Giovanni’, zagrebački HNK). Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina nominirani su Leon Košavić, Marko Mimica, Nikolina Pinko.

Kao najbolje tri baletne predstave u protekle dvije sezone (nagrada se dodjeljuje bijenalno) nominirane su ‘Baletni triptih’, Pjesme bez riječi, Herman Schmerman i Por vos muero/Za vas umirem u koreografijama Ronalda Savkovića, Williama Forsythea i Nacha Duata i izvedbi zagrebačkog HNK, ‘Don Quijote’ Ludwiga Minkusa u koreografiji Dinka Bogdanića i izvedbi splitskog HNK te ‘Posvećenje proljeća’ Igora Stravinskog u koreografiji Edwarda Cluga i izvedbi zagrebačkog HNK u suradnji s Muzičkim Biennalom Zagreb.

Za najbolje koreografije nominirani su Ljiljana Gvozdenović (‘Neostvareni susreti’, splitski HNK), Ronald Savković (‘Shut up and Dance’ riječkog HNK i ‘Pjesme bez riječi’ u sklopu Baletnog triptiha) te Milko Šparemblek (‘Čudesni Mandarin’, splitski HNK).

Pavla Mikolavčić za uloge u baletima ‘Varijacije u F.ado molu’ i ‘Večer njemačkih autora – Druga simfonija’, Edina Pličanić za ‘Posvećenje proljeća’ i Mirna Sporiš za balet ‘Coppelia na Montmartreu’ nominirane su za najbolja ženska ostvarenja, a Andrei Koteles za ‘La Valse’, Tomislav Petranović za ‘Orašara’ i Artjom Žusov za ‘Don Quijotea’ za najbolja muška baletna ostvarenja.

Za razliku od opere i drame, u baletu je sve manje mladih umjetnika, a sve je teže pronaći i glavne uloge jer ansambli sve više nastupaju kao kolektiv i sve je manje solističkih uloga, ustvrdio je član žirija Davor Schopf. Izvijestio je da će se u ‘kritičnoj’ kategoriji mladih natjecati Leona Sivoš, Atina Tanović i Iva Vitić.

Operna diva Dunja Vejzović i dramska umjetnica Edita Karađole dobitnice su nagrada za životno djelo Hrvatskog glumišta i svekoliko umjetničko djelovanje, koje će se, uz ostale ovogodišnje nagrade Hrvatskog društva dramskih umjetnika, dodijeliti u nedjelju, 24. studenoga, na svečanosti u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK).