OBJAVLJENA prva politička biografija Václava Havela na hrvatskom jeziku, iz pera hrvatskih autora

Václav Havel. Politička biografija
Foto: Press

Václav Havel. Politička biografija, autora Jasne Marcelić i Marijana Lipovca, prva je knjiga na hrvatskom jeziku posvećena političkom djelovanju i idejama češkog književnika, političara i državnika Václava Havela (1936. – 2011.), disidenta i političkog zatvorenika.

Havel je je kao vođa Baršunaste revolucije 1989. predvodio rušenje komunističkog režima u Čehoslovačkoj i postao njen predsjednik, a nakon dezintegracije te države i prvi predsjednik samostalne Češke.

Knjigu su objavili Hrvatsko-češko društvo i izdavačka kuća Srednja Europa.

Autori u uvodu donose kratak presjek Havelove biografije, a zatim analiziraju njene pojedine etape, počevši od Havelova bavljenja politički obojenim temama u dramama i pjesmama pa do angažmana u Praškom proljeću 1968. i disidentskog razdoblja tijekom kojeg je bio proganjan, hapšen i zatvaran kao jedan od čelnika pokreta Povelja 77 i autor političkih eseja u kojima kritizira komunističku diktaturu zahtijevajući poštivanje ljudskih i građanskih prava.

Detaljno je opisan Havelov put prema angažmanu u aktivnoj politici, kojem u početku nije bio sklon, kao i tijek Baršunaste revolucije, kolaps režima i izbor Havela na mjesto predsjednika Čehoslovačke potkraj 1989.

Václav Havel. Politička biografijaDoba u kojem je Václav Havel obnašao dužnost šefa države (1989–2003) opisano je prema pojedinim temama u zasebnim poglavljima: Lustracija, Prijelaz s državne na tržišnu privredu, Dezintegracija Čehoslovačke, Susreti sa stranim državnicima, Odlazak sovjetskih vojnika i ukidanje Varšavskog pakta, Havelov odnos prema NATO-u, Havel i ujedinjena Europa, Češko-njemačko pomirenje, Václav Havel o politici, Václav Havel o demokraciji, Václav Havel kao glasnogovornik postkomunističkih zemalja i Dva Václava – Havel i Klaus.

Posebno poglavlje posvećeno je Havelovom odnosu prema Hrvatskoj i ratovima u bivšoj Jugoslaviji, pri čemu je istaknuta Havelova potpora Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Kosovu kao žrtvama srpske agresije, uz kritičan stav prema neodlučnosti međunarodne zajednice da zaustavi Slobodana Miloševića kojeg je uspoređivao s Hitlerom. Velik prostor posvećen je Havelovim aktivnostima, ali i idejama, stavovima i razmišljanjima, uz mnoštvo citata iz njegovih eseja, govora i intervjua.

U knjizi je, uz suglasnost Václava Klausa, Havelovog nasljednika na mjestu češkog predsjednika, kao predgovor objavljen Klausov govor na komemoraciji povodom Havelove smrti. Knjiga donosi i brojne fotografije iz Havelove ostavštine, kao i iz albuma njegovih suradnika, od kojih se neke objavljuju po prvi put.

Autori knjige su Jasna Marcelić, koja je na Poslijediplomskom specijalističkom studiju Regionalne komparativne politike Srednje i Jugoistočne Europe na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu specijalizirala temu političkog djelovanja Václava Havela, te Marijan Lipovac, povjesničar i bohemist, predsjednik Hrvatsko-češkog društva. Knjigu je uredio prof. dr. sc. Damir Agičić, profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Promicija ove vrijedne i zanimljive knjige održat će se u srijedu 21. veljače u 19 sati u Češkom domu u Zagrebu, Pavla Šubića 20.

Knjigu su objavili Hrvatsko-češko društvo i nakladnička kuća Srednja Europa, uz financijsku potporu Grada Zagreba.