Obilježena je 25. obljetnica pogibije general-bojnika Andrije Matijaša – Pauka

Foto: MORH / J. Kopi

U Općini Marina danas je obilježena je 25. obljetnica pogibije general-bojnika Andrije Matijaša – Pauka.

Uz članove obitelji generala Matijaša, njegove prijatelje i veterane 4. gardijske brigade, obljetnici su prisustvovali izaslanik ministra obrane Republike Hrvatske i državni tajnik Zdravko Jakop, izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, izaslanik predsjednika Vlade RH i posebni savjetnik predsjednika Vlade RH za obranu Damir Krstičević i ostali predstavnici Hrvatske vojske, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita te drugi.

Foto: MORH / J. Kopi

Prisjećajući se herojstva generala Matijaša, državni tajnik Jakop istaknuo je kako je general-bojnik Andrija Matijaš jedan je od onih čiji će lik i djelo zauvijek biti prožeti kroz vrijednosti današnje moderne Hrvatske vojske i Hrvatske države, objavio je MORH.

“O Andriji Matijašu teško je govoriti bez epiteta vitez, heroj ili junak. Njegov ratni put pun je pobjeda koje je ostvario kao jedan od najvećih stručnjaka za tenkove i oklopnu borbu” istaknuo je te dodao kako je on jedan od heroja koji su u Domovinskog ratu dali najviše što su znali i najviše što su mogli, dali su sebe, svoje živote, svoje znanje da bi mi danas mogli živjeti u samostalnom suverenoj Republici Hrvatskoj, poručio je državni tajnik Jakopa.

Izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić rekao je kako je general Matijaš postavio visoke moralne standarde hrvatskog vojnika u Domovinskom ratu istaknuvši: “Lik i djelo generala Matijaša su istovremeno i naš ponos i velika obveza da svakim danom kao ljudi i vojnici budemo bolji. Uspomena na njega naša je trajna obveza, a svi naši uspjesi neka budu u spomen i trajna zahvala njemu”.

Posebni savjetnik predsjednika Vlade RH za obranu Damir Krstičević istaknuo je kako mu je bila čast rame uz rame služiti Hrvatskoj s generalom Andrijom Matijašom – Paukom.

“Mene i Andriju kao i mnoge hrvatske branitelje povezala su ratna zbivanja početkom 90-ih i želja da pomognemo našoj domovini na putu do slobode. Bio je moj suborac, moj mentor, moj prijatelj. Andrija je uistinu bio istinski ratnik, ali prije svega čovjek topla srca i pun razumijevanja. Andrija je već za života postao legenda”, istaknuo je.

Na groblju u Pozorcu članovi obitelji i izaslanstva položili su vijence na grobu Andrije Matijaša – Pauka, a u crkvi “Svetog Jakova” u Marini misu zadušnicu predvodio je župnik don Josip Mudronja.

General bojnik Andrija Matijaš – Pauk bio je pripadnik 4. gardijske brigade od 1992. godine, do svoje pogibije 9. listopada 1995. tijekom akcije “Južni potez”, u sukobu sa srpskim snagama na ulazu u Mrkonjić-Grad u Bosni i Hercegovini.