Obilježen Svjetski dan Roma

Danas je u Staroj gradskoj vijećnici, u nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića i visokih uzvanika, održana 42. svečana sjednica u povodu obilježavanja Svjetskog dana Roma – dana kada su, 1971. u Londonu, Romi iz čitavog svijeta na I. svjetskom kongresu Roma službeno odredili svoju himnu, zastavu i jezik.

svjetski-dan-roma

Tada je odlučeno, naglasio je predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba Neđatin Kamberovski, da Romi nastupaju zajedno za svoja prava, bolji život i napredak u društvu. Nadamo se, dodao je, da će kroz Nacionalnu državnu strategiju i Akcijski plan Grada Zagreba, odnosno zajedničkim trudom institucija i Vijeća romske zajednice Romi postati ravnopravni građani Republike Hrvatske sa svim pravima i obvezama.

Grad Zagreb, u suradnji s Vijećem, romskim udrugama i romskom zajednicom, već 13 godina radi na poboljšavanju uvjeta života Roma, poticanju obrazovanja, kao jednog od najvažnijih čimbenika za njihovo asimiliranje u društvo, stambenom zbrinjavanju te socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, naglasio je, uz srdačne čestitke za Svjetski dan Roma, na svečanosti gradonačelnik Milan Bandić.