Obilježen dan HAZU, dodijeljene Akademijine nagrade za 2013.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti proslavila je u utorak 29. travnja svoj dan i 153. godišnjicu osnutka i tim je povodom u palači HAZU održana svečana sjednica na kojoj su tradicionalno dodijeljene i Akademijine nagrade za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2013. godinu.

zvonko_kusic

Predsjednik Hrvatske akademije akademik Zvonko Kusić u svom se govoru osvrnuo na proteklu godinu u kojoj je HAZU organizirala ukupno 399 događanja posvećenih svim društvenim područjima i izdala 200 knjiga i časopisa. Akademija je lani osnovala i dvije nove jedinice – Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Križevcima i Zavod za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu u Rijeci. Osnovan je i Odbor za zaštitu dobara od nacionalnog interesa koji će u 2014. objaviti popis kulturno-povijesnih i prirodnih resursa i način njihove zaštite. Tradicionalne Dane otvorenih vrata HAZU koji su lani obuhvatili 146 manifestacija u 15 hrvatskih gradova na 34 lokacije posjetilo je više od 8000 osoba, a u siječnju je u Noći muzeja Akademijine muzejsko-galerijske jedinice i Knjižnicu posjetilo 10.700 građana. Među lani promoviranim izdanjima posebno se ističe nakladnički niz Modernizacija prava koji sadrži 20 knjiga. Zaklada HAZU u 2013. je novčano pomogla 158 znanstvenih projekata.

Akademik Kusić podsjetio je na osnutak Akademije 1861. kada se počela pozicionirati kao najviša hrvatska znanstvena i umjetnička institucija, čuvar nacionalnog identiteta i supstitut hrvatske državnosti. “Akademija je, sa svojom autonomijom, tradicijom, autoritetom i ideološki nepristranim stavom, ona institucija koja može okupiti najkompetentnije znanstvenike i stručnjake u hrvatskom društvu i donositi zaključke utemeljene na znanstvenim, stručnim i etičkim postavkama. Time se Akademija pozicionira kao referentno mjesto u društvu s dominantnom vjerodostojnošću. Akademija je svjesna da djeluje dugoročno, a naše postavke i usmjerenja su takvi da osiguravaju stabilnost društva. Ne možemo očekivati da će oni biti uvijek direktno prenešeni, ali imamo osjećaj da kapilarno ipak ulaze u društvo. Svjesni smo da naš utjecaj nije i ne smije biti direktan. Akademija mora utjecati na promjenu društvene svijesti, a ne direktno na politička odlučivanja. Za Akademiju bi bilo pogubno da se bavi dnevnom politikom”, rekao je akademik Kusić, koji je istaknuo da je Akademija odoljela pritiscima da se politički i svjetonazorski svrsta na nečiju stranu. “Jedno od glavnih poslanja Akademije, uz čuvanje identiteta i predstavljanje države i nacije, je i zalaganje za jedinstvo nacije. Mi smo Akademija svih građana Hrvatske, svih svjetonazora. Za Akademiju postoji samo jedna Hrvatska i ona ne može sudjelovati u razdvajanju nacije. Akademija ima prednost pred drugim institucijama koje uvijek nude parcijalna rješenja i to joj daje poziciju savjesti nacije i institucije koja promovira najviše vrijednosti nacije bez obzira na ideologiju”, kazao je Akademik Kusić koji je svoj govor završio podsjećanjem na rečenicu iz zadnjeg saborskog govora hrvatskog bana Ivana Mažuranića koji je rekao da vjeruje u hrvatsku prošlost, sadašnjost i budućnost. Govoreći o nagradama HAZU koje se dodjeljuju od 1993., akademik Kusić je kazao da njima Akademija promovira najviši oblik kvalitete i slobode znanstvenog i umjetničkog rada. Do sada je nagradu dobilo 203 znanstvenika i umjetnika, koji su po riječima akademika Kusića opravdali povjerenje jer su mnogi od njih kasnije postali dekani, rektori i akademici te napravili društvenu, znanstvenu i umjetničku karijeru i stekli međunarodni ugled.

 

Akademik Kusić uručio je diplome dobitnicima nagrada HAZU za 2013. koje je predstavila predsjednica Odbora za nagrade akademkinja Alica Wertheimer-Baletić.

Za područje društvenih znanosti nagrađena je prof. dr. sc. Jasna Omejec, za knjigu Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda u praksi Europskog suda za ljudska prava, Strasbourški Acquis.

Za područje prirodnih znanosti i matematike dodjeljene su dvije nagrade koje su dobili prof. dr. sc. Amir Hamzić i mr. sc. Vladimir Zebec. Nagrada prof. dr. sc. Hamziću dodjeljena je za značajna znanstvena otkrića u istraživanju fizičkih svojstava oksidnih heterostruktura i spinskoga Hallova efekta u slitinama, koja ukazuju na buduća istraživanja u spintronici s izrazitim potencijalnim primjenama. O tim temama laureat je pisao u četiri znanstvena rada kojima je bio suautor uz više domaćih i stranih znanstvenika. Mr. sc. Vladimir Zebec nagrađen je za monografiju Zbirka Trepča/Stari Trg.

Za područje medicinskih znanosti nagradu je dobio prof. dr. sc. Zdravko Petanjek, za značajna znanstvena otkrića o odgođenoj maturaciji dendrita asocijativnih neurona tijekom ranog djetinjstva u čovjeka, o kojima je kao suautor objavio tri znanstvena rada.

Za  područje filoloških znanosti nagrađena je prof. dr. sc. Marija Turk, za knjigu Jezično kalkiranje u teoriji i praksi. Prilog lingvistici jezičnih dodira.

Nagradu za područje književnosti dobio je prof. dr. sc. Stipe Botica, za knjigu: Povijest hrvatske usmene književnosti.

Za područje likovnih umjetnosti nagrađeni su arhitekti Vinko Penezić i Krešimir Rogina, za Kuću japansko-hrvatskog prijateljstva u Tokamachiju u Japanu, kao jedinstveni primjer realizacije hrvatske arhitekture u inozemnom kontekstu.

Za područje glazbene umjetnosti nagradu je dobio skladatelj Zoran Juranić, član suradnik HAZU, za operu Posljednji ljetni cvijet.

Za područje tehničkih znanosti nagrađen je prof. dr. sc. Davor Romić za biotehnološka postignuća u području melioracije i gospodarenja vodom, a na temelju četiri znanstvena rada kojima je bio suautor.

U ime nagrađenih zahvalio je prof. dr. sc. Amir Hamzić koji je uz ostalo podsjetio na riječi prvog predsjednika Akademije Franje Račkog da je cilj znanstvenika služiti istini.

Uz članove Akademije, svečanosti su prisustvovali potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner kao izaslanik predsjednika Sabora Josipa Leke, izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, njegova savjetnica za znanost, visoko obrazovanje i vjerske zajednice prof. dr. sc. Ankica Marinović, izaslanik predsjednice Ustavnog suda Republike Hrvatske prof. dr. sc. Jasne Omejec ustavni sudac akademik Davor Krapac, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, načelnik Glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske general pukovnik Drago Lovrić, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, doajen diplomatskog zbora apostolski nuncij mons. Alessandro D’Errico te ostali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, vjerskih zajednica, veleposlanici, rektori hrvatskih sveučilišta, dekani fakulteta, ravnatelji kulturnih i znanstvenih institucija kao i druge osobe iz političkogkulturnog, znanstvenog, gospodarskog i javnog života.

Svečanost je uveličana prigodnim glazbenim programom Komornog zbora „Ivan Filipović“, pod ravnanjem dirigenta Gorana Jerkovića, koji je izveo skladbe Josipa Štolcera Slavenskog Voda zvira i Čardaš Emila Cossetta.