OBILAZAK IZLOŽBE: S članovima Napretka kroz ”Likovni vremeplov Umjetničkog paviljona”

HKD Napredak - Umjetnički paviljon
Foto: Press

Članovi HKD Napredak u Zagrebu i članovi PD Napredak – Zagreb i PD Medvešćak obišli su izložbu “Likovni vremeplov kroz 120 godina Umjetničkog paviljona” koja je ovih dana otvorena u Zagrebu.

U jednom od najreprezentativnijih prostora Zagreba akademik Tonko Marojević postavio je izložbu u kojoj su kroz 120 djela i 120 umjetnika obuhvaćene sve faze hrvatske umjetnosti izlagane u Paviljonu od Hrvatskog salona 1898. pa do danas.

”Likovni vremeplov Umjetničkog paviljona”
Foto: Press

Koncem 1898. inicijativom grupe hrvatskih slikara i kipara, na čelu s Bukovcem i Frangešom Mihanovićem, otvorena je izložba Hrvatskog salona, a time inaugurirana i djelatnost zagrebačkog Umjetničkog paviljona. Na taj je način Zagreb dobio prvi put prostor namijenjen isključivo izlaganju i popularizaciji likovnih umjetnosti, ali i ambijent pogodan za mnoge svečane zgode i reprezentativne prigode.

Svaki autor predstavljen je sa po jednim reprezentativnim djelom. Tako izložba prolazi kroz gotovo sve faze i sve tehnike što su kroz 120 godina obilježile hrvatsku umjetnost. Tu se nalaze djela od Bukovca, Medovića, Račića, Kraljevića, Joba pa sve do Šuteja, Murtića i Nives Kavurić-Kurtović, te niz mlađih i suvremenih živućih umjetnika.

Bila je to dobra prilika upoznati se sa djelima najreprezentativnijih hrvatskih umjetnika koji su imali priliku svoja djela izlagati u Umjetničkom paviljonu. Već 7. ožujka za članove Hrvatskog kulturnog društva Napredak planirana je posjeta Modernoj galeriji gdje će se moći vidjeti oko 150 iznimnih radova hrvatske moderne okupljenih u reprezentativnoj Zbirci Kallay/Kallay Collection.