Nuvola – novi autorski album Tamare Obrovac i njezina Tamara Obrovac Quarteta

Nuvola - novi autorski album Tamare Obrovac i njezina Tamara Obrovac Quarteta
Foto: Mare Milin

Dvadeset i pet godina nakon debitantskog albuma Ulika kojim je Tamara Obrovac inaugurirala svoj unikatni glazbeni stil, a deset nakon albuma Ulika Revival, pred nama je Nuvola – novi autorski album Tamare Obrovac, treći koji je ova iznimna glazbenica i autorica ostvarila sa svojim Tamara Obrovac Quartetom.

Album je dostupan u Cantusovu webshopu i na svim digitalnim platformama.

Nuvola - novi autorski album Tamare Obrovac i njezina Tamara Obrovac Quartetav
Foto: Press

Sedam autorskih kompozicija okupljeno je na tome albumu: od uvodne Na nebu postelja, preko skladbe La nuvola (Oblak) po kojoj je album dobio ime, put Zatancaj, Dvi divojke i Niki drugi svit, sve do zaključnih Oče moj te Kovarskih litanija. Autorica svih skladbi i tekstova na Nuvoli je Tamara Obrovac, osim stihova u skladbama La nuvola i Kovarske litanije kojima je autor ugledni istarski pjesnik, inače Tamarin redoviti suradnik, Daniel Načinović.

Kao i na dosadašnjim albumima i ovaj najnoviji snimila je postava kvarteta koja se nije mijenjala još od 1997. godine: Tamara Obrovac – vokal, Matija Dedić – klavir, Žiga Golob – kontrabas te Krunoslav Levačić – bubnjevi. Albumom Nuvola Tamara Obrovac Quartet obilježava 25 godina postojanja i zajedničkog muziciranja.

Koncertom 29. ožujka na JazzHR-u u Tvornici kulture Tamara Obrovac Quartet prvi put promovirat će Nuvolu pred najširom glazbenom javnosti, a nakon predstavljanja albuma u Puli (6. travnja, Klub & knjižara Giardini 2) uslijedit će koncertne promocije u Splitu (27. travnja, Hrvatski dom Split) te Zadru (28. travnja, Providurova palača).

Nuvola - novi autorski album Tamare Obrovac i njezina Tamara Obrovac Quarteta
Foto: Mare Milin

Naš istaknuti jazz kroničar Davor Hrvoj potpisuje uvodni tekst CD-a u kojem ističe novi kreativni iskorak koji je Tamara Obrovac učinila albumom Nuvola:

“Kad nakon njezinih nebrojenih nastupa i albuma – kojima je uvijek iznova iznenađivala – pomislimo da više ne može ostvariti neki veći pomak, novi zaokret u stvaralaštvu, Tamara ponovno oduševi novom kreativnošću. Iako je zadržala svoj prepoznatljiv pristup, njezine su nove pjesme potpuno drukčije od svega što je dosad radila – kontemplativnije, duhovnije i sugestivnije. Više nego ikad u ovim se skladbama osjeća razotkrivanje duše.”

Nuvola je Tamarin 13. album, snimljen u Istarskom narodnom kazalištu u Puli krajem prošle godine. Sama Tamara o njemu, kao i o suradnji s dugogodišnjim članovima kvarteta kaže:

“Skladbe su nešto kompleksnije, iako slijede moj dosadašnji izričaj. Uvijek je izuzetno zadovoljstvo svirati s Matijom, Krunom i Žigom, s kojima već 26 godina dijelim beskompromisnu predanost glazbi. U ovom ansamblu se od samog početka stvorilo izuzetno razumijevanje, komunikacija i radost muziciranja koju dijelimo i danas.”

I doista, Tamara na novom albumu uvlači slušatelja u svoj unutrašnji svijet i obuzima ih svojim vizijama, a te vizije, kako bilježi Hrvoj, dijeli i sa svojim glazbenicima, koji sviraju “ne samo iz duše, nego dušu samu”:

“Iako godinama svira s istim suradnicima, dosad s njima još nije ostvarila tako iznimno suglasje, takvu međusobnu vidovitost koja rezultira koherentnim izvedbama. Kao da ne postoje glazbala, kao da ne postoje glazbenici – već sāmo svjetlo koje tek blago mijenja boje onako kako umjetnici procesuiraju telepatski razmijenjene misli.”

Album je Tamara posvetila ocu Ivanu Obrovcu, istaknutom slikaru iz Istre koji je preminuo 2019. godine. Njegova slika reproducirana je na naslovnici izdanja.

Izdanje je objavila izdavačka kuća Cantus u suradnji s Hrvatskim društvom skladatelja, uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Ulogu tonskog snimatelja, miks i mastering potpisao je Bernard Mihalić iz Studija Podmornica, a glazbeni producenti su Bernard Mihalić i Tamara Obrovac.