NOVO ISTRAŽIVANJE: Evo što građani misle o uvođenju lockdowna i koliko vjeruju Stožeru

Ilustracija | Foto: Pixabay

Agencija Promocija plus ekskluzivno za RTL provela je istraživanje na 1300 ispitanika u kojem su odgovorili na pitanja vjeruju li Nacionalnom stožeru, kojima članovima i stručnjacima najviše, ali i podržavaju li strože mjere i lockdown.

Najviše ispitanika, 36 posto, poručuje da imaju povjerenja u rad i mjere Nacionalnog stožera ali uz rezerve i prema mjerama i prema postupcima. Trećina građana u Stožer ima ili malo (18 posto) ili nimalo (15,2 posto) povjerenja dok veliko (15,4 posto) ili potpuno (13,8 posto) povjerenje Stožeru daje nešto manje od 30 posto građana.

Što se tiče stručnjaka i političara koji sudjeluju u kreiranju i provođenju mjera te te onih koji javno komentiraju situaciju s koronavirusom, najveće povjerenje uživa Alemka Markotić (23,5 posto).

Nakon nje plasirao se ministar zdravstva Vili Beroš (20,7 posto), treći je izbor Ivan Đikić (16,7 posto), a zatim slijede  Krunoslav Capak (8,4 posto),  Miroslavu Radmanu (4,2 posto), Gordan Lauc (2,3 posto) i Davora Božinovića  (2 posto)

Da ne vjeruju baš nikome poručuje više od 15 posto građana. Svim ostalim članovima Stožera i znanstvenicima koji javno iznose stajališta o koroni vjeruje manje od 2 posto Hrvata.

Što se tiče aktualnih mjera Stožera, da su one potpuno pogođene dominantan je odgovor – 41,9 posto. Nešto je manje onih koji smatraju da su nedovoljne (35,9 posto) dok sadašnje mjere Stožera pretjeranima (17,7 posto) ocjenjuje gotovo 18 posto ispitanika.

A kako bi krizu vodili sami građani i što bi oni uveli od strožih mjera koje su aktualne u drugim europskim državama? Zatvaranje noćnih klubova (75,4 posto) zagovara više od 75 posto ispitanika, dvadesetak posto tome se protivi (22,7 posto).

Oko zatvaranja kafića Hrvati su podijeljeni, ali više je protivnika zatvaranju – 56 posto. Još dominantnije ‘ne’ vidljivo je i kod pitanja zatvaranja restorana (61,9 posto).

Građani se protive obustavi rada vrtića kao i prelasku na on-line nastavu osnovnih i srednjih škola, isto misle i o radu fakulteta.

Najviše je protivnika zatvaranja vrtića – gotovo 80 posto (79,6 posto). 75 posto ne želi obustavu nastave u osnovnim školama, gotovo 70 posto u srednjima (67,3 posto).

Opcije koje premijer zasad odbacuje – ne žele ni građani. Uvođenju policijskog sata, što zaziva koalicijski partner Radimir Čačić, protivi se gotovo 75 posto ispitanika (73,8 posto).

Djelomični lockdown odnosno djelomično zatvaranje zagovara gotovo 40 ispitanika (36,8 posto) ali protivnika je više – gotovo 60 posto (56,4 posto). Opći lockdown želi 16,1 posto ispitanika dok se potpunom zatvaranju (78,8 posto) protivi gotovo 80 posto Hrvata!