NOVI VELEPOSLANIK KRAVATE: Nakon Mire Gavrana, ta će čast pripasti akademiku Igoru Rudanu

Academia Cravatica - Veleposlanik kravate Miro Gvaran
Foto: Press

Ustanova Academia Cravatica u partnerstvu s Klubom za javnu diplomaciju Hrvatskog društva za Ujedinjene narode i Hrvatskim diplomatskim klubom 2. će listopada na svečanoj ceremoniji inaugurirati novog Veleposlanika kravate.

Nakon Mire Gavrana koji je ujedno bio i prvi Veleposlanik kravate, novi Veleposlanik kravate postaje hrvatski znanstvenik svjetskoga glasa i akademik Igor Rudan, koji će kravatu, kao hrvatsku i svjetsku kulturnu baštinu promovirati u godini kada Hrvatska započinje svoje šestomjesečno predsjedavanje Vijećem Europske Unije.

Kravata - Arena u Puli
Foto: Press

Svečanost inauguracije Veleposlanika na kojoj se očekuju brojni uzvanici, visoki državni dužnosnici i članovi diplomatskog kora održava se u Muzeju Mimara, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH, predsjednika Hrvatskoga sabora i Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

U samom činu inauguracije, sudjelovat će osobno i Miro Gavran, kao i novoproglašeni Veleposlanik Igor Rudan.

Kravat pukovnija
Foto: Press

U sklopu svečanog programa, održat će se i jedinstvena smotra kravata zemalja predsjedateljica Europske unije, prigodan program uz nastup Lidije Bajuk, etnologinje, hrvatske pjesnikinje i kantautorice, a program svečanosti uveličat će i sudjelovanje Počasne satnije Kravat pukovnije, vojno-povijesne postrojbe koja oživljava povijesno junaštvo hrvatske lake konjice iz 17. stoljeća i svojim programom Smjene straže promovira Zagreb kao Prijestolnicu kravate i Hrvatsku kao domovinu kravate.

Academia Cravatica, kao jedina ustanova u Hrvatskoj koja se već više od 20 godina bavi proučavanjem, čuvanjem i unapređivanjem kravate kao pokretne kulturne baštine, svečanom inauguracijom Veleposlanika kravate započinje svoje ovogodišnje aktivnosti ususret jedinstvenom europskom festivalu „Dani kravate“, koji se već tradicionalno održava tijekom listopada.

Festivalske aktivnosti kulminirat će proslavom Svjetskog dana kravate 18. listopada, uz brojne edukativne i kulturne događaje u Hrvatskoj i svijetu kojima će se toga dana Hrvatsku proslavljati i brendirati kao domovinu kravate.

Kravat pukovnija
Foto: Press