Novi udarac za pušače: do kraja godine cigarete skuplje do pet kuna

Pušače u hrvatskoj očekuje još jedan udarac po džepu. Od početka idućeg mjeseca cigarete će najvjerojatnije poskupjeti za kunu, dok bi do konca godine mogle poskupjeti za dodatnih tri ili četiri kune, donosi Poslovni dnevnik.

cigarette-smoke

Naime, ukupne trošarine na cigarete u Hrvatskoj, ovisno o brendu, trenutno iznose od 65 do 80 eura na tisuću komada (računa se fiksna trošarina na tisuću komada plus dio ovisno o maloprodajnoj  cijeni). Od 1. siječnja 2014. godine minimalna trošarina će iznositi 77 eura na tisuću komada na sve vrste cigareta dok će od 2018. to biti čak 90 eura. Do početka iduće godine, a nakon lipanjskog poskupljenja od najvjerojatnije jedne kune, cigarete će poskupiti za još najmanje dvije do tri kune. U TDR-u, koji je jedini domaći proizvođač cigareta, upozoravaju kako Hrvatska za usklađenje trošarina nije imala prijelazno razdoblje poput  drugih novih članica.

Također, na Vladinu uredbu o povećanju trošarina na cigarete duhanska industrija već više od tri tjedna, a ako se ona ubrzo ne donese, proizvođači cigareta bi već idući tjedan mogli biti suočeni s nemogućnošću isporuke proizvoda, a na tržištu bi mogla zavladati nestašica određenih cigareta.