NOVI REKORD: Hrvatska ima čak 9058 novozaraženih, Stožer priprema nove mjere

Foto: Freepik

Danas u Hrvatskoj imamo 9058 novih slučajeva zaraze koronavirusom, doznaje HTV.

Testirano je 19975 uzoraka od kojih je 45 posto bilo pozitivno. Najveći skok se bilježi u dobnoj skupini od 20 do 29 godina. Zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije Stožer razmatra nove mjere.

Zbog ubrzanog širenja omikrona Hrvatski zavod za javno zdravstvo promijenio je pravila o samoizolaciji: u nju neće morati oni koji su preboljeli COVID, ali samo ako su ga preboljeli u posljednjih 120 dana; zatim oni koji su, nakon što su preboljeli COVID, primarno cijepljeni, dakle dvjema dozama ili jednom dozom cjepiva Janssen; svi koji su cijepljeni i trećom, takozvanom booster dozom, te svi koji su primarno cijepljeni, ali uz uvjet da je od cijepljenja drugom dozom prošlo najmanje 14, ali i ne više od 120 dana, a kod cijepljenih Janssenom ne više od 60 dana.

Samoizolacija će za sve oboljele i bliske kontakte, neovisno o kojoj je varijanti koronavirusa riječ, trajati 10 dana.

Omikron poput požara prolazi svijetom, ali i Hrvatskom. Očito nikakve nove, strože mjere ne mogu zaustaviti širenje nove varijante COVID-a na početku nove godine. Pretpostavka stručnjaka je da bi se ovim sojem mogli prirodno imunizirati svi, i cijepljeni i necijepljeni. Smanjeno je trajanje samoizolacije, desetak dana za one koji nisu primili cjepivo, a pet dana za cijepljene. Najveći pritisak je na punktove za testiranje.

– Što se testiranja tiče, u četvrtak na Sveta tri kralja naši drive-in punktovi ne rade, ali radi se u laboratoriju. Naši djelatnici prikupljene uzorke analiziraju, mikrobiologija radi, kao i služba epidemiologije, i danas se u Zavodu “Andrija Štampar” itekako vrijedno radi, kaže dr. Sandra Šikić, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar” za HTV-ovu emisiju “Studio 4”.