NOVI 220. BROJ MAGAZINA “CANTUS”: Vjerni pratilac hrvatske glazbe

NOVI 220. BROJ MAGAZINA "CANTUS": Vjerni pratilac hrvatske glazbe
Foto: Press

Magazin “Cantus” je tako autentični pratitelj zbivanja na hrvatskoj glazbenoj sceni i to doslovno od zabavne, preko ozbiljne i jazza do duhovne

Piše: Jurica Ilić

Hrvatsko društvo skladatelja izdaje magazin “Cantus” kao svoje glasilo, ali i kao magazin zanimljiv svim ljubiteljima glazbe. I eto ga već 220. put.

Nevelika redakcija obavlja težak posao u ovo vrijeme nesklono “nosačima zvuka”, a po novome i koncertima – dakle glazbi u cjelini. I u “Cantusu” moraju biti na kritičkoj distanci i od zabavne glazbe i od sklonosti ozbiljnoj, što urednica Jana Haluza vješto provodi u praksi.

I kad ugledate novi broj lista, mogli bi se u njega zaljubiti na prvi pogled. Naslovnicu krasi prelijepa i vrlo uspješna mlada skladateljica Bianca Ban, o kojoj se već dosta zna u glazbenim krugovima, a sadašnji povod je njen autorski album “Metamorphosis”.

Bianca Ban je poznata po tome što sve svoje skladbe snima u čuvenom londonskom studiju Abbey Road, kojeg su proslavili slavni Beatlesi, a intervju s njom č je zbilja zanimljivo štivo. Na 104 stranice, magazin nudi izobilje tema, a svakako je zanimljivo pročitati razgovor s Antom Pecotićem, predsjednikom HDS-a, koji govori o pjesmi “Divlji vjetre”, hrvatskoj predstavnici na Pjesmi Eurovizije. Kad je bude.

Da nemaju sklonost i ljubav prema mjuziklima samo Amerikanci, svjedoče dva ostvarenja tog žanra u Varaždinu i Splitu. Prvi je “Glazba srca mog” Ivana Josipa Skendera u izvedbi Glazbene škole iz Varaždina, a drugi “Bambina” Nene Belana u splitskom HNK-u. Jagoda Martinčević piše o slavljeničkom koncertu u čast skladatelju Petru Bergamu izvedenom točno na njegov 90. rođendan u Lisinskom.

Još je mnoštvo tema u novom “Cantusu”, koji je tako autentični pratitelj zbivanja na hrvatskoj glazbenoj sceni i to doslovno od zabavne, preko ozbiljne i jazza do duhovne, a sve uz bogatu ponudu recenzija Bojana Mušćeta.

Spretniji će “Cantus” pronaći na mreži u .pdf formatu, no tiskano izdanje će dugo biti u rukama onih koji ga kupe na kioscima.