Nove mjere već od sutra, evo koja su sve ograničenja njima propisana

Davor Božinović

Od subote u ponoć na snagu stupaju nove strože epidemiološke mjere u Hrvatskoj. Mjere će trajati do 15. prosinca, izvijestio je na konferenciji za novinare Nacionalog stožera civilne zaštite ministar Davor Božinović, objavio je HRT.

Još strožije mjere, već od danas uvode se Varaždinsku Osječko-baranjsku županiju i Daruvar.

Javna okupljanja s najviše 25 osoba

Ograničenje javnih događanja i okupljanja na 25 osoba umjesto na 50. Broj osoba na svadbenim svečanostima ograničava se na 15 osoba, umjesto 30. Na pogrebima može biti najviše 25 osoba, a sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom. Sportska natjecanja kao i do sada mogu se održavati bez gledatelja, ali uz strogo pridržavanje svih mjera HZJZ-a.

Obustava rada noćnih klubova, rad restorana do 22 sata

Obustava rada ugostiteljskih objekata – noćnih klubova, disco barova, casina i automat klubova. Ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata kojima nije obustavljen rad do 22 sata, umjesto dosadašnjeg do 24 sata. Obveza za sve ugostiteljske objekte kojima nije obstavljen rad da na ulazu da jasno istaknu obavijest o najvećem broju gostiju koji mogu biti unutra i strogo pridržavanje toga.

Dodatne mjere za trgovine

Obveza za sve trgovine da na ulazu jasno istaknu obavijest o najvećem mogućem broju kupaca koji mogu biti unutra istovremeno, sukladno uputama HZJZ-a i strogo pridržavanje toga. Također da svi za vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca poduzmu dodatne mjere kako u njihovim prostorima ne bi boravio veći broj kupaca i kako bi se pridržavali epidemioloških mjera. Od 22 sata do 6 ujutro zabranjena je prodaja alkohola na trgovinama, kioscima i benzinskim postajama.

Vjerski obredi i kulturna događanja

Za vjerske obrede, umjetničke programe i kino projekcije broj pristunih osoba ograničava se na veličinu prostora na način da za svaku osobu moraju biti osigurana 4 četvorna metra neto površine uz pridržavanje epidemioloških mjera. Obveza je na ulazu istaknut broj maksimalno dopuštenih osoba. Organizatori su obvezni osigurati da se prostori redovito provjetravaju.

Strožije mjere za Varaždinsku, Osječko-baranjsku županiju i grad Daruvar

U Varaždinu na snagu stupaju slijedeće mjere:

– zabrana održavanja javnih okupljanja gdje je prisutno više od 20 osoba
– zabrana svih javnih okuplja u zatvorenim objektima
– privremena obustava rada svih ugostiteljskih objekata osim usluge pripreme i dostave hrane
– privremena obustava porfesionalnih umjetničkih programa, izložbi, sajmova i kino projekcija
– privremena obustava sportskih najtjecanja i organiziranih treninga u sportovima u kojima dolazi do fizičkog kontakta
– privremena obustava korištenje sportskih centara i rekreacijskih centara u

Što se tiče financijske naknade ugostiteljima koji zbog novih mjera neće moći raditi, Božinović je rekao kako takva naknada već postoji će se o svemu razgovarati na Vladi. To je stvar drugih resora koji su o svemu upoznati i sigurno će pronaći način da se u razgovor s predstavnicima tih djelatnosti nađe održivo rješenje, kazao je.