Nove epidemiološke mjere za Zagreb! U nekim situacijama maske ćemo nositi i na otvorenom!

Foto: Zagreb.hr

U protekla 24 sata su zabilježene 84 novooboljele osobe od SARS-CoV-2, provedeno je 1.139 testiranja te je za 748 osoba izrečena mjera samoizolacije, izvijesto je na konferenciji za novinare ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar.

Od ukupnog broja novooboljelih, 31-no ih je zasada s negativnom epidemiološkom anamnezom, 34-vero su kontakti s COVID+osobama, za dvoje je izgledno da su se virusu izložili  na obiteljskim svečanostima i okupljanjima, a osmero su strani državljani.

Kod jedne je osobe moguća izloženost tijekom izlaska, kod dviju tijekom godišnjeg odmora, a kod jedne vjerojatno tijekom hospitalizacije. Obrada pet osoba je još u tijeku (jedna je strani državljanin).

Također, među pozitivnim nema korisnika niti djelatnika domova za starije osobe na zagrebačkome području, no tijekom jučerašnjeg dana je utvrđena pozitivnost kod pet osnovnoškolaca, šest srednjoškolaca te jednog njegovatelja.

Mjera samoizolacije je određena za 103 osnovnoškolca i za 145 srednjoškolaca. U karantenskim prostorima Grada Zagreba se trenutno nalazi 27 osoba. U Zagrebu je aktivno 935 slučaja, a 4.189 osoba je u samoizolaciji.

Nove epidemiološke mjere za Zagreb

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju na području Zagreba te nastavno na mjere koje je jučer donio Nacionalni stožer, gradski stožer je na prijedlog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, a uz suglasnost gradonačelnika Milana Bandića, donio program mjera za grad Zagreb:

 • Obavezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski u svim zatvorenim prostorima (u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti  te odvijaju manifestacije, kulturni i drugi programi, vjerska i druga društvena okupljanja).
 • Obavezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenim prostorima gdje nije moguće održavanje fizičke distance od minimalno dva metra.
 • Na svim društvenim i javnim okupljanjima (manifestacije, priredbe, mise, obredi, izložbe, sportska natjecanja i druga društvena i javna okupljanja) obavezno je pridržavanje svih epidemioloških mjera koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite.
 • Povećanje broja vozila (tramvaja i autobusa) u javnom gradskom prijevozu u opsegu koji je moguć s obzirom na kapacitete Zagrebačkog električnog tramvaja.
 • Pojačanje mjera nadzora na neformalnim okupljanjima u gradu Zagrebu, (ispred HNK, ispred ugostiteljskih objekata, u studentskim naseljima i drugdje).
 • Organizatori svih društvenih okupljanja i vlasnici ugostiteljskih objekata odgovoreni su za provođenje epidemioloških mjera.
 • U domovima za stare i nemoćne kojima je vlasnik Grad Zagreba, gdje god je moguće, organizirati smjenski rad.

Također, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ predlaže privremenu izmjenu primjene Uputa za sprečavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi, i to za sve pružatelje socijalne usluge smještaja za starije i teško bolesne odrasle osobe sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi izuzev udomiteljskih obitelji, za područje Grada Zagreba.

Od 14. do 28. listopada za područje Grada Zagreba:

 • Obustavljaju se posjeti korisnicima
 • Obustavlja se izlazak korisnika izvan prostora pružatelja usluge smještaja (uključuje povremene svakodnevne, jednodnevne odlaske u obitelj, na izlete i sl.)
 • Omogućava se odlazak u obitelj duže od 5 dana uz obvezu dostavu negativnog nalaza na SARS-CoV-2 te obveznu samoizolaciju u trajanju od 14 dana po povratku kod pružatelja usluge
 • Omogućava se izlazak korisnika u vanjski prostor pružatelja usluge (okućnica, terasa i sl.) uz obvezno nošenje maski za lice te pridržavanja fizičke distance (1,5 m)
 • Ograničava se rad ugostiteljskih objekata isključivo za korisnike i zaposlenike pružatelja socijalne usluge, ukoliko se ugostiteljska usluga pruža u prostoru koji nema zasebni ulaz
 • Omogućava se rad ostalim zakupnicima prostora kod pružatelja usluge s obvezom organizacije rada na način da se odredi vrijeme kada su usluge dostupne isključivo korisnicima smještaja uz obveznu prethodnu dezinfekciju prostora i opreme

Od 24. listopada 30% veći kapacitet javnog prijevoza prema grobljima

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić je apelirala na pridržavanje svih epidemioloških mjera pa je potom najavila  30 postotno povećanje voznih kapaciteta javnoga gradskog prijevoza prema grobljima od 24. listopada, odnosno uoči Svih svetih.

“Molimo sugrađane da odlazak na groblja pomno planiraju kako bi izbjegli najveće gužve i kako bi zaštitili vlastito zdravlje i zdravlje svih nas”, rekla je Majić.