Nova vinska iznenađenja iz “hercegovačkog Bordeauxa”

Vinarija Rubis - nova vinska iznenađenja iz "hercegovačkog Bordeauxa"
Foto: Marko Ćolić

Vinarija Rubis iz Čitluka je još jedna u nizu hercegovačkih vinarija koja je gostovala na promociji/radionici ” Vrijeme je ZA…” u posljednje dvije godine u Zagrebu. Prije analize nekoliko vina od osam predstavljenih, više podataka o samoj vinariji.

I Rubis, profesionalno na tržištu od 2014., vuče tradiciju uzgoja vinove loze generacijama unatrag na području Brotnja. Koje sad već popularno nazivaju “Hercegovački Bordeaux”. Stacionirani su u mjestu između Čitluka i Međugorja koje u imenu ima vino- Vionica. Posjeduju 10 hektara u svome vlasništvu i otkupljuju grožđe sa još 35 ha od svojih kooperanata. Kada su izašli na tržište 2014. u prodaji je bilo 20000 butelja te su proizvodnju dizali iz godine u godinu na današnjiih 300- 350 000 boca. Imaju dobar plasman osim na tržištu svoga kraja u Dalmaciji a izvoze u okolne zemlje Srbija, Crna Gora u Europi Nizozemska i Njemačka te SAD i Šri lanku.

Vinarija Rubis - nova vinska iznenađenja iz "hercegovačkog Bordeauxa"
Foto: Marko Ćolić

Njihovi vinogradi su na tri glavne lokacije: Prenj gdje u dubokoj crvenici na nad.visini od 150-200 metara, južne padine, uzgajaju sorte koje obilježavaju vinsku Hercegovinu žilavku i blatinu. Ondje je prosjećna godišnja insolacija 2700 sati. U okolini Vionice na poljima Široki, Bedra, Stuba i Poljane u dubokoj crvenici imaju pretežito crveni sortiment-blatina, trnjak, merlot i jasno žilavku koja u ukupnoj proizvodnji vinarije ima 55% udjela. Tu je raslo grožđe od kojega je napravljen Veteribus Blatina barrique perjanica kuće sa mnogobrojnim nagradama na međunarodnim smotrama vina.

Na Pjanim brdima nadmorske visine od 250-300 metara, na crvenici i prosječnoj godišnjoj insolaciji od 2700 sati! (Hvarske brojke tijekom godine) su zasađeni žilavka, blatina, chardonnay, syrah, cabernet sauvignon i cabernet franc. Sa ove pozicije dolazi žilavka od koje proizvode Arterru Selection i Arterru Quercus (koja je nekoliko godina bila izostavljena u ponudi i ponovno kreće…) Tu se nalaze i vinogradi stari 77 godina koji se godinama pomlađuju na istom trsu.

Kroz godine nakupili su mnoštvo medalja svih boja, ovdje nabrajam prošlogodišnja 4 srebra sa Decantera, 6 zlata i 2 srebra na AWC-u 2021.i 2 zlata na AWC-u 2022. za syrah i rose. Enolog vinarije je agronom Kristijan Raguž.

U radionici u Češkom domu koju je sommelierski vodio Darko Lugarić kušali smo slijedećih osam vina: 1. Žilavka 2022. 2. Rose Signorina 2022. (blatina i 5%plavke) 3. Žilavka Artera selekcija 2022. 4. Chardonnay 2022. 5. Blatina Vionica 2019. 6. Syrah 2018. 7. Cabernet sauvignon 2020. i Blatina barrique Veteribus 2018. Ovdje ću prikazati karakteristike četiri vina.

Vinarija Rubis - nova vinska iznenađenja iz "hercegovačkog Bordeauxa"
Foto: Marko Ćolić

Žilavka Arterra selekcija 2022 12.5% alkohol i 5.25 g/L kiseline je kkao što ime sugerira izborna berba iz vinograda starih 77 godina sa Pjanih brda gdje se mladilo stalnim rezanjem posljednjih godina. Boja je zlatno žuta sa zelenim tonovima, izbalansiranih kiselina. Vino je gusto, mirisi intezivno herbalni osim smilja i drugih mediteranskih biljaka osjeti se i grašak i limun…U ustima kremozno, zaokruženo dugog trajanja u okusu. Maceracija je trajala 13 sati,otočena u rostfraj i ostavljena na sur lie-u osam mjeseci sa redovitim miješanjem. Oko 5% je bilo u drvenoj bačvi i zatim kupažirano. U proizvodnji prije spomenutog Quercusa vino je punih osam mjeseci u drvu. Punjeno je oko 10000 boca. MPC je 10 eura.

Chardonnay 2022 13.5% alkohola i 5.25 g/L kiseline je kristalno čiste, zlatno žute boje. Intezivnog je mirisa na koštunjićavo voće, badem, ima karakteristične maslačnosti od odležavanja u drvu punih osam mjeseci ali to drvo je izbalansirano i ne prevladava. U ustima traje, ima pitkost. Proizvedeno je oko 6000 boca. Sommelier, koji je i dugogodišnji ugostitelj predlaže piti uz biftek sa žara sa polama krumpira a od ribe tartare tune ili palamide. MPC je 11 eura.

Cabernet sauvignon 2020 ima 15% alkohola i 5.85 gL kiseline. Boja je živo ljubičasta, osjete se intezivni mirisi na bobičasto voće, mentu, paljeno drvo. Vino je snažnog tijela, kompleksno, osjeti se mineralnost (slanost),slasno, još se osjete tanini koji će u budućnosti biti popeglani jer mu je predviđena trajnost u ovom trenutku dugi niz godina. Svakako bi ga bilo zanimljivo kušati ponovno za 3-4 godine. Maceracija je trajala oko dva tjedna i odležalo je u drvu puna 24 mjeseca. Vino bi dobro išlo uz divljač praćenu đemom od borovnice ili brusnice, knedle sa šljivama…Ovdje je prinos po čokotu bio 1.30 kg a po riječima Mandarića pretežito je kod ostalih sorti na 2-2.5 kilograma.

Blatina barrique Veteribus (lat.stari način) 2018 14.5% alkohola i 5.92 g/L kiseline je najviše nagrađivano vino na festivaqlima i ubrajaju ga među 2-3 najbolja crna vina u Hercegovini. A konkurencija ondje nije mala ( Škegro, Nuić, Čitluk d.d linija Teuta, Milas da spomenem samo ovu četvorku…). Vinogradi odakle je Veteribus su u Vionici a sastavljeno je od 85% blatine i 15% CS-a. U mirisu osjeti se crno bobičasto voće, suha šljiva, cimet,duhan. Vino je u ustima slasno, mineralno, bogato, moćno, zaokruženo i ekstraktno…Odlično tehnički napravljeno sa izrazitim teroarskim karakteristikama.

Opći je zaključak u radionici da je Rubis ozbiljna vinarija vrijedna pzornosti te dobro potvrđuje tezu o velikom potencijalu hercegovačkih vina u što smo se imali priliku uvjeriti u čak 9 radionica posvećenih vinima tog područja. Kako je netko rekao na kraju “ovo vino se ne bi nigdje posramilo” tako ću i ja zaključiti da su Oliver Mandarić i njegova obitelj već sada dostigli visoki profesionalni nivo sa svojim odličnim vinima.