NOVA VINOTEKA NA JORDANOVCU: Vinoteka za dobro vino u dobrom društvu

Foto: Mario Milošević

Na zagrebačkom Jordanovcu, kvartu okruženom prirodom i zelenilom, otvorena je Vinoteka Vinoretum u vlasništvu Davora Zdjelarevića, jednog od naših najpoznatijih vinara koji je još davne 1985. godine pokrenuo prvu privatnu vinariju u Hrvatskoj i samostalno zakoračio u svijet vina.

Na adresi Dobri dol 49, nedaleko od njegove kuće, odlučio je napraviti kutak za sebe i svoje prijatelje, ali i za sve one koji žele kušati najbolja vina u lijepo uređenom prostoru i ugodnom druženju.

Foto: Mario Milošević

Da je tako, moglo se vidjeti već na otvorenju vinarije gdje su se okupili dugogodišnji prijatelji, susjedi i poznavatelji dobrog vina, a dobroj atmosferi svakako su doprinijeli i glazbenici Branko Ovčarić na klarinetu i njegov kolega Marijan Grubelja na klavijaturama, inače i članovi nedavno pokrenutog Zdjela Cabareta.

„Ovaj prostor kojeg smo s ljubavlju uređivali, sada će biti naš dnevni boravak, a nadam se da će postati i omiljena destinacija naših prijatelja i ljubitelja vina. Otvorenje koje smo organizirali nije preveliko, rekao bih da je to mali događaj za male, skromne ljude, ali velik u našem srcu“, rekao je prigodom otvorenja Davor Zdjelarević.

U centralnom dijelu vinarije, u vitrini, postavljena je vinska čaša iz koji je sv. Ivan Pavao II. kušao Zdjelarevićevo vino prilikom svog prvog leta avionom u Hrvatsku.

Uz prepoznatljive Zdjelarevićeve vinske stilove i serije pod imenima: „Klink@, Special Edition, ZWS, Nagual i Grof“, tu će se naći najbolja vina poznatijih hrvatskih vinara, ali i poznatih svjetskih vinarija.

U vinoteci Vinoteka Vinoretum, osim vina nudit će se i žestice poznatih destilerija, Zigante proizvodi od tartufa, Gligora sirevi, vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja, Gurmano proizvodi (ajvar, paprika i vrhnju, pinđur…) iz Makedonije te salama hrvatskog proizvođača Four Bees premium od jelenjeg i junećeg mesa sa začinima, koja se mogla kušali na otvorenju vinoteke, a koja su prisutne oduševila svojim posebnim okusom. Neki od navedenih proizvoda, zasada će se moći nabaviti samo na ovom mjestu.

Zdjelarević je najavio i tematske vinske ivente subotom pa će tako svake subote biti predstavljena jedna od hrvatskih vinskih regija: Slavonija, Istra i Kvarner, Bregovita Hrvatska i Dalmacija.

„Vino je uvijek bolje kada ga se kuša u društvu njegovog autora, tako da će nam u goste dolaziti vinari čija ćemo vina predstavljati, i dakako, čija vina će biti na policama naše vinoteke. Biti će to idealna prilika da kupci sami kušaju vina koja nudimo i procijene da li su im fina. Tako će svaka subota u vinoteci, a sada kada su topliji dani i ispred nje, biti rezervirana za kušanje, minglanje te priče o vinu i oko njega“, rekao je Davor Zdjelarević.

Za slogan svoje vinoteke izabrao je riječi Ernesta Hemingwaya: “Jedino za čim žalim u životu je to što nisam popio više vina“. Zato, odaberimo pravu mjeru i priključimo se vinoteci u kušanju dobrog vina ili što bi dobri poznavatelji vina rekli: Pij malo, pij dobro“.