NOVA TURISTIČKA ATRAKCIJA: “Lov” na tartufe u neoposrednoj blizini Zagreba!

NOVA TURISTIČKA ATRAKCIJA: "Lov" na tartufe u neoposrednoj blizini Zagreba!
Foto: Zagrebačka županija

U Turopolju, dokazano je, ima tartufa. Dapače, nekoliko vrsta crnoga tartufa kojih nema nigdje u svijetu.

“Tartufi nisu luksuz, nego zdrava namirnica koja raste u nezagađenim šumama. Bogati su selenom i čiste krv”, ističe Mario Kolić iz Lekenika, licencirani sakupljač gljiva, zahvaljujući kojemu je priča o crnom turopoljskom tartufu i krenula… A nastavlja je Turistička zajednica Zagrebačke županije, koja od crnoga turopoljskog tartufa želi stvoriti novi turistički proizvod.

NOVA TURISTIČKA ATRAKCIJA: "Lov" na tartufe u neoposrednoj blizini Zagreba!
Foto: Zagrebačka županija

“Odlučili smo promovirati novu atrakciju – ‘lov’ na crnoga tartufa u Turopoljskom lugu. Želimo educirati lokalno stanovništvo o važnosti stvaranja dodatnih atrakcija na njihovu prostoru, a posjetiteljima Turopolja ponuditi, kao novi turistički proizvod, ‘lov’ na tartufe. Također, organizirat ćemo i degustacije jela s tartufima u velikogoričkim restoranima”, kaže Ivana Alilović, direktorica TZ Zagrebačke županije.

U pratnji tri iskusna tartufara – Maria Kolića iz Lekenika, Nikole Tarandeka iz Buzeta i Stjepana Horvata iz Novoga Marofa, u prvi ‘lov’ na crnoga tartufa TZ Zagrebačke županije povela je novinare.

I već prvim ulaskom u šumu psi tragači za tartufima nanjušili su ‘crno turopoljsko zlato’.

“Malo je literature iz koje se može naučiti kada tartuf raste i koliko brzo. Traženjem tartufa, danas sa šest pasa, bavim se 25 godina. No, o njima još uvijek malo znam! Znam samo da mi za odlazak u šumu treba dobar pas, ojačanog njuha”, rekao je Nikola Tarandek.