NOVA PRAVILA: Evo tko mora, a tko ne mora u samoizolaciju nakon kontakta sa zaraženom osobom

Ilustracija | Foto: Freepik

Tko uopće mora u samoizolaciju nakon kontakta sa zaraženom osobom? Koliko samoizolacija traje? Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je nova pravila, a Nova TV je u Dnevniku objavila sažetak u kojem su navedene najvažnije novosti.

“Oni koji su imali koronavirus u zadnja četiri mjeseca – ne moraju u samoizolaciju. Ako ste preboljeli virus recimo prije šest mjeseci ili godinu dana – karantena vam traje tjedan dana. Ako ste se cijepili s dvije doze unazad ta četiri mjeseca – ne morate u samoizolaciju. Ako ste se cijepili s dvije doze prije više od četiri mjeseca – karantena traje sedam dana.

U karantenu uopće ne moraju ići osobe cijepljene s tri doze, a ako ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom, u samoizolaciju ne morate ni ako ste preboljeli i nakon toga primili dvije doze cjepiva.

Najduže u karanteni moraju biti necijepljeni i oni koji nisu nikada imali koronavirus – njima traje deset dana.

Do brzog antigenskog testa možete doći preko uputnice kod obiteljskog liječnika. Testirati vas mogu svi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. I ginekolozi, pedijatri, stomatolozi ili liječnici obiteljske medicine”, izvijestila je reporterka u Dnevniku Nove TV.

Ako se želite detaljnije informirati o novim pravilima, dokument HZJZ-a možete pronaći na ovoj poveznici.