NOĆ MUZEJA: HAZU i ove godine sudjeluje sa šest svojih jedinica

Gliptoteka HAZU
Foto: Press/HAZU

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i ove će godine sudjelovati u tradicionalnoj manifestaciji Noć muzeja sa svojih šest jedinica – s pet muzejsko-galerijskih ustanova i s Knjižnicom Akademije, u petak 27. siječnja.

Kao i prošle godine, u palači HAZU održat će se i svečanost otvorenja Noći muzeja čija je ovogodišnja tema Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo. Njome se želi istaknuti  važnost  prikupljanja, očuvanja i prezentiranja, materijalne i nematerijalne  glazbene baštine koju muzeji i druge baštinske ustanove čuvaju  u svojim zbirkama, ali i važnost iznimnog utjecaja koji su glazba i glazbeni stvaraoci  imali kroz povijest do danas. Stoga će u sklopu svečanosti otvorenja Noći muzeja violinist maestro Orest Shourgot u glasovirsku pratnju Domagoja Gušćića u atriju palače HAZU održati koncert na Guarnerijevoj violini King koja se, kao donacija slavnog hrvatskog violinista Zlatka Balokovića, nalazi u vlasništvu HAZU.

U Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU moći će se razgledati njen stalni postav s djelima slavnih europskih slikara od 14. do 19. stoljeća, kao i izložba Slike mrtve prirode u Strossmayerovoj galeriji. U palači HAZU uz stručno vodstvo moći će se razgledati i Bašćanska ploča, kao i nabaviti prigodna Galerijina izdanja po povoljnim cijenama.

U Gliptoteci HAZU, uz stalni postav koji sadrži sadrene odljeve antičkih skulptura i stećaka, te zbirku medalja i plaketa, postavljena je i izložba Suvremeni odjeci antike, izložba Marijan Molnar „O prvom i drugom“ te izložba fotografija iz Domovinskog rata fotografa Zorana Filipovića. U Gliptoteci će biti postavljena i jednodnevna zvučna instalacija Nenada Laktašića Ispod kože.

U Hrvatskom muzeju arhitekture povodom Noći muzeja otvorit će se izložba Arhitekt Franjo Zvonimir Tišina: arhiv arhitekta posvećena opusu ovog hrvatskog arhitekta.

Kabinet grafike HAZU u Noći muzeja organizira izložbu U ritmu grafike / Edicija Argola koja predstavlja aktualne poetike suvremenih hrvatskih autora realizirane grafičkim tehnikama u ediciji Argola (Maja Franković, Nevenka Arbanas, Karina Sladović, Stanislav Marijanović, Igor Čabraja, Ana Vivoda, Mirjana Vodopija, Ivica Šiško, Zdenka Pozaić, Ines Krasić). Po prigodnim cijenama moći će se nabaviti i odabrana izdanja kabineta grafike.

Na ovogodišnjoj Noći muzeja prvi put sudjeluje i najnoviji muzej u sastavku HAZU, Hrvatski muzej medicine i farmacije koji još nema vlastiti izložbeni prostor, ali organizira dvije izložbe. U Knjižnici HAZU moći će se razgledati izložba Kaštel na vrhuncu: oglašavanje i ambalaža lijekova tvornice “Kaštel” u Zagrebu 1930-ih i 1940-ih, dok će u Galeriji Sunce Ustanove URIHO biti postavljena izložba Medicina sacra: štovanje svetaca zaštitnika i duhovna dimenzija medicine. Budući da je tema Noći muzeja vezana uz glazbu, na otvorenju izložbe nastupit će Oratorijski zbor crkve svetog Marka Cantores Sancti Marci koji će po prvi put u Hrvatskoj izvesti Himnu svetom Kuzmi i Damjanu, zaštitnicima liječnika.

Kao i ranijih godina, u Knjižnici HAZU za posjetitelje Noći muzeja pripremljen je čitav niz raznovrsnih programa. Uz spomenutu izložbu o tvornici Kaštel, moći će se razgledati i multimedijska izložba Boris Papandopulo u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti posvećena životu i djelu ovog istaknutog hrvatskog skladatelja, kao i izložba Katarine Ferek Petrić Umijeće ljubavi. U posebnoj vitrini izložit će se prvi tiskani zagrebački misal Missale Zagrabiense iz 1511. Posjetitelji će u Noći muzeja moći razgledati muzejske eksponate hrvatskih nobelovaca-kemičara Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga u Memorijalnoj sobi hrvatskih nobelovaca. Posjetitelji Knjižnice HAZU moći će uživati u pjevanju Ćirilo-Metodovog kora o kojem će se postaviti i izložba, a nastupit će i Aldo Foško trio. Organizirano je i  predavanje prof. dr. sc.  Radovana Vrane Skriveni svijet digitalnih zbirki i predavanje doc. dr. sc. Miroslava Mikote Digitalna fotografija – novi medij 21. stoljeća, kao i radionica Digitalna fotografija, statična i pokretna 2D i 3D slika te dva nagradna kviza – Upoznajmo DIZBI – Digitalnu zbirku HAZU i nagradni glazbeni kviz. DIZBI-ju i digitalnoj fotografiji bit će posvećene i posebne radionice, a organizirat će se i radionica Robot NAO pleše i čita koja će prezentirati motoričke i kognitivne sposobnosti malenog humanoidnog robota NAO razvijene u sklopu studentskih projekata Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Djeci starijoj od 10 godina namijenjena je „gradionica“ Vaša Lego edukacija tijekom koje će djeca aktivno primjenjivati znanja iz znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike uz pomoć Lego kocaka. Radi poticanja STEM područja među mladima kroz projektno učenje, organizira se radionica STEMI – učenje stvaranjem! Za posjetitelje Knjižnice HAZU organiziran je tradicionalni Mali besplatni antikvarijat te promotivna prodaja suvenira Knjižnice, kao i razgledavanje Knjižnice uz stručno vodstvo.

O sudjelovanju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Noći muzeja u srijedu je na konferenciji za novinare u Muzeju Mimara govorio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić koji je istaknuo da se Noć muzeja pozicionirala kao značajna manifestacija za promicanje hrvatske kulturne baštine, zahvaljujući sinergiji između organizatora i sudionika iz cijele Hrvatske. Podsjetio je na misao osnivača HAZU biskupa Josipa Jurja Strossmayera koji je uz Akademiju i moderno Sveučilište u Zagrebu osnovao i galeriju umjetnina smatrajući da su muzeji i galerije važni za razvoj kulture i očuvanje identiteta.

Spomenuo je i dvojicu najistaknutijih glazbenika koji su bili članovi Akademije, Ivana Zajca i Jakova Gotovca i na važnost njihovih opera Nikola Šubić Zrinjski i Ero s onoga svijeta.

Komentari