Njemački mediji: Što je pozadina kampanje protiv Hrvatske?

“Hrvatsku se ne mora uvoditi, ona već jest stigla u Europu. Niti je Europska unija zdrava, niti je Hrvatska bolesna – obje su onakve kakva zapravo i jest Europa: višesmislena, s mnogo lica i teška”, objavio je ugledni lijevo-liberalni tjednik Die Zeit

njemacke-novine-hrvatska

Kako se bliži pristup Hrvatske u EU, u njemačkim medijima su zaredali napisi o Hrvatskoj. Hrvatima ne može biti ugodno čitati to štivo jer se proriče kako u Uniju stiže “novi grob” – naravno, za njemačke milijarde, javlja Deutsche Welle.

Prošlog četvrtka je najtiražniji list u ovoj zemlji na gotovo pola naslovne stranice (naslovna fotografija) objavio fotografiju jedne uvale u Hrvatskoj – i debelim slovima pita: “Potapa li Europska unija ovdje naše sljedeće milijarde?” Zapravo, kako se bliži pristup Hrvatske, sve je više njemačkih listova praktično čitavog političkog spektra koji se pitaju, je li i za Europsku uniju i za Hrvatsku dobro što ona ubrzo postaje članica.

Većina loših podataka u njemačkim medijima o stanju gospodarstva u Hrvatskoj, o zamrloj industrijskoj proizvodnji, o golemom uvozu i gotovo nikakvom izvozu su jednostavno i uglavnom – točni. Štoviše, tabloid Bild kojeg – kako sami tvrde, praktično čita svaki peti odrasli stanovnik Njemačke, iznosi manju stopu nezaposlenosti nego što su službene brojke nezaposlenosti u Hrvatskoj.

Hrvatska (ni)je središte Svemira

Napisi u ovdašnjim medijima uopće nisu namijenjeni javnosti u Hrvatskoj. Zapravo, ulazak Hrvatske u Europsku uniju – i predstojeći godišnji odmori koje će opet mnogi Nijemci provesti u toj zemlji, je tek povod urednicima da njemačkoj javnosti predstave Hrvatsku.

Jer, mada bi se praćenjem medija u Hrvatskoj lako mogao steći dojam kako svi svjetski političari – uključujući i kancelarku Merkel, ne čine ništa drugo nego razmišljaju o Hrvatskoj i kako se i njemačka Bundesliga sastoji samo od Mandžukića i Olića, činjenica jest da njemačka javnost o Hrvatskoj zna vrlo malo – i da je baš osobito niti ne zanima, što se tamo događa.

U Hrvatskoj se vjeruje kako “svi” poznaju njihovu zemlju, njezino čisto more i – u međuvremenu doista dobre prometnice o čemu redovito izvještava njemački autoklub ADAC i često prenose i drugi njemački mediji. Doduše, treba još pričekati da stručnjaci ADAC-a, kao što to čine i u ostalim zemljama Europske unije, posjete i trajekte koji prometuju u Hrvatskoj i tu će teško biti očekivati tako povoljne ocjene.

“A što me se tiče ta Hrvatska?”

Ali osim redovitih vijesti, (na primjer o nedavnim izborima za Europski parlament), o Hrvatskoj se u njemačkim medijima izvještava vrlo malo. A ako se sjetimo one duhovite kletve iz nedavnog rata “dabogda ti kuća bila na CNN-u”, ne mora biti baš loše da nema razloga izvještavanja o Hrvatskoj.

Tim više što je Njemačka i ovdašnja javnost zaokupljena drugim brigama. Kriza u Grčkoj i u drugim zemljama, pretežito juga Europe, duboko je uzdrmala povjerenje njemačke javnosti u Europu i osobito njezinu zajedničku valutu. A tu su i njemački mediji, napisima o “lijenim Grcima” koje onda Nijemci moraju “spašavati”, svakako pridonijeli i medijskoj i političkoj napetosti koja vlada između Berlina i Atene.

A sada, otkrivaju ti isti mediji – i to čak i vrlo ozbiljan gospodarski tjednik Wirtschaftswoche – “Sljedeće problematično čedo se zove Hrvatska” (članak od 23.5.) i podsjeća na usporednu analizu kompetentnosti zemalja World Economic Foruma gdje se Hrvatska smješta na 81. mjesto, čak iza Botsvane i Irana.

Naravno, manje ozbiljni mediji poput Bilda zato ne oklijevaju i sa zajedljivim primjedbama. Tako, samo dan nakon što je Hrvatska bila naslovna tema, objavljuje i fotografije, kako list naslovljava, “Najsretnijih Hrvata u Europi”. Bild tu nabraja budućeg europskog povjerenika iz Hrvatske, Nevena Mimicu koji će dobivati oko 25 tisuća eura plaću, kao i dvije od 12 zastupnika Europskog parlamenta iz Hrvatske, “kritičarku Europe” Ružu Tomašić i Sandru Petrović Jakovina koja će, iako joj je tek 28 godina, tvrdi Bild, dobivati 7956,87 eura mjesečne zastupničke plaće plus dnevnice za dane kad traju zasjedanja.

Što znamo jedni o drugima?

To su svakako i više nego dobri prihodi i za nekog Nijemca – makar njemački tabloid naravno da tu neće podsjetiti kako ne samo doista ima 12 europskih zastupnika iz Hrvatske, ali i ravno 99 iz Njemačke koji također primaju iste plaće i dnevnice. Ipak, obzirom na prosječnu plaću u Hrvatskoj se to čini doista kao dobitak na lutriji – i tu niti Bild ne izvještava ništa što nije istinito.

Jer potreba za izvještavanjem doista ima mnogo: nisu samo hrvatski mediji drastično smanjili broj svojih dopisnika u inozemstvu, a i u ujedinjenoj Europi još vrlo malo znamo jedni o drugima. I najdobronamjernijem Nijemcu će se i danas još omaći kako se “lijepo proveo” na odmoru u “Jugoslawien” – a makar će se mnogi Hrvati smrtno uvrijediti na takvu izjavu, i oni će reći, pred odlazak u Leipzig ili Dresden, kako odlaze u “Istočnu Njemačku” – također državu koja ne postoji već gotovo četvrt stoljeća.

A kada je riječ o Hrvatskoj i njezinom ulasku u Europsku uniju, možda je najbolje završiti citatom iz članka “Neželjeni Europljani”, objavljenom u vrlo uglednom lijevo-liberalnom tjedniku Die Zeit: “Hrvatsku se ne mora uvoditi, ona već jest stigla u Europu. Niti je Europska unija zdrava, niti je Hrvatska bolesna – obje su onakve kakva zapravo i jest Europa: višesmislena, s mnogo lica i teška.”

Izvor: Deutsche Welle