NIŠTA IM SE NE MOŽE SKRITI: Stižu nadzorne kamere snimaju čak i unutrašnjost automobila!

NIŠTA IM SE NE MOŽE SKRITI: Stižu nadzorne kamere snimaju čak i unutrašnjost automobila!
Foto: Revija HAK

Napredak tehnologije unosi velike promjene i u nadzor prometa na cestama. Najmodernije nadzorne kamere tako su moćne da mogu istovremeno snimiti tablice vozila i iz ptičje perspektive promatrati zbivanja u kabini!

U Australiji, u državi Novi Južni Wales, takav su sustav početkom ove godine pustili u probnu upotrebu, a sada se analiziraju rezultati učinka u prvih šest mjeseci.

Kontrolirano je čak 8,5 milijuna vozila, pri čemu je u korištenju mobitela u vožnji detektirano je i kažnjeno čak 100.000 vozača, piše Revija HAK.

U čemu je posebnost ovih kamera? One koriste umjetnu inteligenciju! Sustav se sastoji od dvije kamere, jedne koja bilježi registraciju vozila i druge koja prati unutrašnjost. Snimka se potom šalje u računalo koje analizira položaj ruku vozača. Umjetna inteligencija separira sve moguće situacije i može razlučiti korištenje mobitela. Na kraju, fotografija ide do policijske postaje gdje službenici napišu kazne i pošalju ih vozačima.

Navdeni rezultati motivirali su državne vlasti u Australiji da krenu u razmještanje ovih kamera po cijelom teritoriju… Kad će takvi sustavi stići do nas, zasad nije poznato.