NEVJEROJATNO: Prema israživanju provedenom u Zagrebu, zubara se najviše boje mlađi muškarci

Stomatolog

Nesvjestica, pad tlaka, drhtavica, panični ispadi, ubrzano disanje, najekstremniji su slučajevi manifestacije straha od stomatologa, koji se pojavljuju kod hrvatskih građana.

Ovi “simptomi” kod najbojažljiviji pacijenata pojavljivali bi se i prije no što bi sjeli u stomatološku stolicu prije zahvata, pa čak i kada su bili u pitanju najmanje zahtjevni, kao primjerice skidanje naslaga kamenca sa zubi.

Stomatologa se najviše boje mlađi muškarci, te djeca koja su doživjela u prijašnjim zahvatima dosta boli i tako razvili nepovjerenje prema svemu što će im se u ordinaciji događati.

Rezultati su to istraživanja provedenog u poslovnoj praksi Privatne stomatološke ordinacije Balenović, najstarije ordinacije ove vrste u Hrvatskoj, na adresi Pavla Hatza 23, Zagreb.

“Veliki broj pacijenata kao razlog straha navode prethodna loša iskustva i za njih traumatske zahvate praćene nesnošljivom boli te stoga dolaze i navode svoj najveći strah, a to je bol. Također postoje pacijenti koji se boje igle ili im nelagodu izaziva prizor krvi, pa i to navode kao razlog straha. U svojoj praksi se svakodnevno susrećemo s pacijentima koji dolaze sa strahom i mole za što bezbolniji tretman”, opisao je dr. med. dent. Nino Balenović svakodnevne susrete s manifestacijama straha svojih pacijenata.

Najčešći prizor prestrašenog pacijenta je stiskanje šake na početku i tokom zahvata, pa čak i na sami zvuk turbine počnu se tresti i izmicati. Panični pacijenti čak počinju hiperventilirati, ubrzano disati, postaju blijedi, a ima čak i primjera nesvjestice.

“Tada moramo brzo reagirati i učiniti sve što je u našoj moći da ga smirimo i da pacijent “dođe sebi”. U svakom od slučaja straha nastojimo pacijentu pomoći odmah na početku kada nam sam pacijent priznaje svoje strahove i kada pričom pokušavamo pridobiti povjerenje pacijenta i nastojimo ga smiriti. Ukratko mu opišemo što bi se sve trebalo napraviti, a tijekom zahvata upozoravamo kada bi nešto mogli osjetiti kao bol i na taj način nisu cijelo vrijeme u strahu i iščekivanju boli, nego su veći dio zahvata opušteni, fokusirani su na ono što govorimo, a ne na misao o boli”, ističe dr. Balenović.

No, postoje i pacijenti kod kojih ne možemo na ovakav način pobijediti strah i obaviti zahvate. Kod njih se primjenjuju metode kao što je sedacija dušikovim oksidulom i slično.