NESTAŠICA: Belupo ostao bez važnog lijeka kojeg koriste mnogi pacijenti

Foto: Freepik

Hrvatska farmaceutska tvrtka Belupo je ostala je bez važnog lijeka kojeg mnogi pacijenti koriste i kao prevenciju bolesti.

Kako piše portal Danica, riječ je o Belupovu lijeku Torvas 40 mg filmom obložene tablete, 30 tableta, te pakiranje od 60 tableta, u blisteru, u kutiji. Djelatna tvar je atorvastatinkalcij. Lijeka nema od petka te ga neće biti sve do 1. travnja.

U Belupu tumače kako je do nestašice lijeka došlo zbog razloga povezanih s proizvodnjom. Inače, Torvas se koristi za reguliranje povišenih masnoća u krvi, ali i prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

Atorvastatin je indiciran za snižavanje povišene koncentracije kolesterola i triglicerida te prevencije kardiovaskularnih događaja u odraslih bolesnika za koje je procijenjeno da imaju visok rizik od pojave prvog kardiovaskularnog napada.

Inače, nestašicu čak šest lijekova ovih su dana prijavile i tri velike farmaceutske kompanije, i to zbog povećane potražnje i problema u proizvodnji. Riječ je o tvrtkama Pliva, Krka-farma i Stada. Prijavljene su nestašice Sumameda, Azimeda, Apleria, Kenaloga, Naklofena i Etrage.