Nema zakonskih zapreka: Žene u New Yorku mogu hodati u toplesu

Tijekom ovog ljeta sve stanovnice New Yorka koje to budu željele moći će bez ikakvih prepreka šetati u toplesu gradskim ulicama. Vlasti New Yorka su nedavno podsjetile policiju da tijekom toplih dana žene imaju pravo, kao i muškarci, skinuti gornji dio odjeće.

nyork-zene-u-toplesu

U dopisu poslanom svim policijskim postajama u gradu vlasti New Yorka podsjećaju pripadnike snaga reda da šetnja golih prsa ne predstavlja nikakav prekršaj ne samo za muškarce, već ni za žene. Policajci ne trebaju kažnjavati niti privoditi dame koje će ovog ljeta šetati gole do struka, već im priteći u pomoć ukoliko je to potrebno, ističe se u dopisu.

‘U slučaju da pokazivanje grudi izazove veliku pažnju, policajci su dužni rastjerati gužvu’, navodi se u noti čiji je sadržaj objavljen u New York Timesu. U New Yorku je još 1992. donesen zakon kojim je ženama dopušteno hodati u toplesu u slučaju velikih vrućina. Malo tko od građana, ali i policajaca, međutim, zna za njegovo postojanje, prenosi Blic.rs.

Želeći žene podsjeti na to pravo, feministkinja Moira Johnston je prošle godine šetala gola do pojasa ulicama New Yorka, nailazeći uglavnom na pozitivne reakcije sugrađana.

Komentari