NE DAMO HIPODROM: Održan prosvjed protiv zatvaranja hipodroma

NE DAMO HIPODROM: Održan prosvjed  protiv zatvaranja hipodroma
Foto: M. Petković

Kako je i bilo najavljeno u subotu je ispred ulaza na Hipodrom na Kajzerici, održan javni prosvjed pod nazivom “Ne damo hipodrom” koji je okupio nekoliko stotina građana, a koji se protive najavljenom zatvaranju Hipodroma s 31. studenim ove godine.

Organizatorica prosvjeda Gordana Pasanec, predstavnica FB stranice “Zagreb te zove”, kazala je da će sljedeći prosvjed, ako Grad ne odustane od svoje nakane da jednostavno ukine Hipodrom u Zagrebu, održati ispred Gradske skupštine. Ona se zahvalila brojnim studentima, koji su pomogli u organizaciji prosvjeda pod nazivom “Ne damo hipodrom”, te kazala da se istoimena peticija, koja se već neko vrijeme potpisuje, može potpisati sve do 21. lipnja na Hipodromu.

NE DAMO HIPODROM: Održan prosvjed  protiv zatvaranja hipodroma
Foto: M. Petković

Na kratkom prosvjedu su govorili i redatelj Dario Juričin, autor dokumentaraca o Gazdi i glumac Damir Šaban, koji je snimio i video poziv na prosvjed. Prvi je, kako kaže, i kustos budućeg Muzeja korupcije, koji je zagrebački gradonačelnik zakopao kamen temeljac, jer je još 2008. izjavio dok je on gradonačelnik da se Hipodrom neće micati iz Zagreba. A sad je samo konj, kaže Juričin, mogao incirati promjenu GUP-a u Gradskoj skupštini, što otvara vrata ukidanju Hipodoma iz Zagrebu u korist građevinskog lobija, koji na Hipodromu planira graditi megaprojekt Zagreb City.

U ožujku je objavljeno da bi partner Grada Zagreba trebala bi biti tvrtka Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kako sada stvari stoje, korisnici Hipodroma ne kane pristati na raskid ugovora, niti iseliti oko 150 konja s Hipodroma. “”Po zakonu o sportu prvo nam se mora osigurati alternativno mjesto gdje se i dalje možemo uspješno baviti konjičkim sportom. Htjeli bi prvenstveno zadržati ovaj prostor, jer je idealan za bavljenje konjičkim sportom, ali smo svjesni da je javni interes na udaru moćnog građevinskog lobija””, kaže konjički sudac Željko Mavrović, koji na Hipodromu ima jednog konja, a tamo dolazi punih 40 godina.

Tu je i puno djece, koja ne dolaze samo u školu jahanja, već se vrijedno brinu o konjima od ranog jutra do noći, te su jako vezani za konje. Na ogradi Hipodoma, između ostalih, transparenata pisalo je i “Hipodrom je naša sreća”, “Ne uzimajte Hipodom!” i sl..

NE DAMO HIPODROM: Održan prosvjed  protiv zatvaranja hipodroma
Foto: M. Petković

Vlasnici konja iz šest spotskih klubova i škole jahanja su ogorčeni jer moraju otići s Hipodroma, a nemaju gdje s konjima. Grad im je u dopisu poručio da do zime “investitoru trebaju osloboditi prostor Hipodroma”.

Drugim riječima, iako se u dopisu to ne spominje, logično je pretpostaviti da se Hipodrom mora isprazniti zbog gradnje “zagrebačkog Manhattana”. Taj je projekt, koji nosi službeni naziv “Grad u Gradu”, gradonačelnik Milan Bandić najavio još u veljači, nakon čega je raspisan javni poziv za sudjelovanje u razvoju i realizaciji projekta.

Iz Grada su šturo poručili da se Hipodrom neće seliti, niti će se graditi novi što je godinama prije bila jedna od opcija, već da u okolici Zagreba ima dovoljno privatnih sagrađenih objekata, primjerice Mala Mlaka, Brezovica, Čehi i dr., gdje se mogu smjestiti konji sa hipodroma. Grad je dosad izdvajao četiri milijuna kuna za Hipodrom godišnje, ali više ne želi financirati, osim sportaša, kako tvrde i hobije pojedinih građana na Hipodromu.

Treba imati na umu da je Hipodrom u Zagrebu, ako se Grad promatra malo šire, između Sljemena i aerodroma Franjo Tuđman na Plesu, zapravo nalazi u samom centru Grada, što je još jedna zagrebačka, ne samo sportska tradicija, koja bi uskoro mogla nestati s lijeve obale Save, ako se bude gledala samo dobit, a ne opća korist građana Zagreba.

Marinko Petković