Nastavak dobre suradnje: U Opatiji potpisan Ugovor o organizaciji Dore 2023.

Foto: David Kurti

Nastavak izuzetno dobre suradnje Grada Opatije i HRT-a potvrđen je današnjim potpisivanjem Ugovora o suorganizaciji izbora hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije – Dora 2023.

U centru Gervais ugovore su potpisali gradonačelnik Grada Opatije Fernando Kirigin, glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb, direktorica TZ grada Opatija Suzi Petričić, ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković i direktor tvrtke Opatija 21 d.o.o. Igor Štok.

“Zajedničkim smo zalaganjem i partnerskim odnosom Hrvatske radiotelevizije i Grada Opatije osigurali kontinuitet održavanja ove nacionalno važne glazbene manifestacije u našem gradu.Opatija je grad festivala, grad manifestacija, bogate kulturne baštine. Osim toga, izbor hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije – Dora od samoga svoga početka godinama se održavala u našem gradu pa je tako povratak Dore u Opatiju 2019. bio sasvim logičan korak i želimo da tako i ostane. Zahvaljujem svima uključenima u organizaciju: prije svega Hrvatskoj radioteleviziji na vrhunskoj produkciji koja danima prije same završnice izbora hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije u svijet šalje lijepe razglednice Opatije. Hvala i Opatiji 21, TZ grada Opatija i Festivalu Opatija na profesionalnom angažmanu. Sobzirom da je vrijeme održavanja popularne “Dore” ujedno i vrijeme špice opatijskih karnevalskih događanja, u vrijeme zimske sezone bilježimo i pojačane turističke statistike, a sve to ide u prilog našeg stečenog imagea cjelogodišnje turističke destinacije. Samo dan nakon održavanja Dore, 12. veljače, na rasporedu je naša tradicionalna Balinjerada. Želim da na glazbenom natjecanju pobijedi najbolja skladba te da Opatija u vrijeme održavanja Dore bude centar društvenog i zabavnog života. Raduje me i što je među izvođačima velik broj glazbenika iz našega kraja, a možda upravo netko od njih postane pobjednik Dore i dobije priliku predstavljati Hrvatsku na Euroviziji koja će se održati u Liverpoolu 9., 11. i 13. svibnja”, naglasio je gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin prigodom potpisivanja Sporazuma.

“Dora 2023.” održat će se 11. veljače 2023. u sportskoj dvorani “Marino Cvetković”, a nastupit će 18 izvođača.

“Izuzetna mi je čast i ove godine biti s vama u ime Hrvatske radiotelevizije i potpisati sporazum o organizaciji našeg velikog projekta – izbora Hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije – Dora 2023.. Raduje me nastavak vrlo uspješne zajedničke suradnje između Grada Opatije, koja je sinonim za vrhunski glazbeni spektakl i HRT-a. Vjerujemo da će se naša produkcijska kvaliteta i uigrana televizijska i radijska ekipa i ove godine prirediti vrhunski televizijski spektakl, a koji će se održati 11. veljače u vašoj bajnoj Opatiji. Zahvaljujemo domaćinima, a svim natjecateljima želimo puno sreće i da nas pobjednička pjesma lijepo predstavi u svibnju na Eurosongu”, istaknuo je glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb.

“Opatija i Dora vezane su već punih 30 godina. Naime, već je te 1993. godine prvi festival na kojem se birala pjesma za Eurosong – kasnije nazvan Dora, održan u svom ‘prirodnom okruženju’, u gradu festivala – Opatiji, budući da je opatijska festivalska tradicija duga više od stotinu godina. Opatija je, kao najljepša festivalska kulisa, kasnije bila domaćinom brojnih Dorinih izdanja te je ugošćivala najveće hrvatske glazbene zvijezde koje su, šećući Opatijom, pridonosile stvaranju osjećaja festivalskog glamura te glazbenog imidža grada. Hrvatski izbor pjesme za Eurosong i ove se godine održava u predsezoni, 11. veljače, što nam donosi odličan sadržaj za privlačenje gostiju izvan glavne turističke sezone, a osim toga bit će to izvrsna uvertira Valentinovu, budući da smo za Dan zaljubljenih našim gostima pripremili mnoštvo lijepih iznenađenja”, kazala je između ostalog direktorica TZ grada Opatija Suzi Petričić.

U ime tvrtke Opatija 21 d.o.o. direktor Igor Štok naglasio je da su njegovi djelatnici već uigrani i spremni za organizaciju spektakla te iznio podatak da će se u dvorani postaviti 18 tona tehničke opreme. Ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković zahvalio je svima na dosadašnjoj uspješnoj suradnji i zaželio svim sudionicima na Dori 2023. puno sreće.

Potpisivanju ugovora nazočili su i ravnateljica Poslovne jedinice HRT-a Produkcija Marija Kosor, urednik HTV 1 i HTV 2 i voditelj Projekta Dora Tomislav Štengl, predstojnica Ureda glavnoga ravnatelja HRT-a Jagica Cvrk, koordinatorica Dore.

Podsjećamo, prije pet godina, Dora se vratila u Opatiju nakon višegodišnje stanke te se od tada izbor za hrvatskog predstavnika na Eurosongu održava u Sportskoj dvorani “Marino Cvetković”.