NAPRETKOV KULTURNI CENTAR: U četvrtak predstavljanje knjige o Hrvatima u ratnom Sarajevu

Foto: printscreen

U Napretkovom kulturnom centru, Bogovićeva 1, za četvrtak u 13 sati najavljeno je predstavljanje zbornika “Hrvatski koordinacioni odbor u Sarajevu 1993. i 1994. godine”.

O knjizi će govoriti prof. dr. Ivo Banac, prof. dr. Ivo Komšić, dr. sc. Davor Marijan i prof. dr. Franjo Topić.

Kako se ističe u najavi, Hrvatsko kulturno društvo Napredak predstavlja zbornik “Hrvatski koordinacioni odbor u Sarajevu 1993. i 1994. godine” s nakanom da ova knjiga bude još jedan od izvora i svjedoka o događajima tijekom ratnih vremena u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

“Ideja i autora i izdavača jest olakšati budućim istraživačima ovih olovnih vremena proučavanje teme i perioda, za što im je na raspolaganju obilje materijala i dokumenata u ovoj knjizi. Nadamo se da ćemo ovom knjigom barem malo proširiti saznanja o Hrvatskom koordinacionom odboru i njegovoj važnoj ulozi za opstanak Hrvata u Sarajevu u razdoblju koje je vjerojatno bilo najteže za sarajevske Hrvate i druge građane u proteklih 100 godina”, stoji u najavi.

Navode se i riječi kardinal Vinka Puljića, nadbiskupa i metropolita vrhbosanskog, otisnute u predgovoru ove knjige: “Budući da Hrvatski koordinacioni odbor nije preferirao biti političko tijelo, rado sam prihvatio poduprijeti rad toga Odbora jer je imao glavni cilj zaštititi opstanak Hrvata u Sarajevu i traženje uvažavanja našega naroda u razmišljanjima u rješavanju BiH. Budući da su najvećim dijelom katolici Hrvati, zato je i opstanak katolika ovisio o opstanku Hrvata…. U ovu knjigu autori su unijeli razna sjećanja, zapisane dokumente i osobna doživljavanja. Nije lako iz ove perspektive shvatiti i razumjeti ona teška vremena, ali je važno vrednovati nastojanja koja su se tada uz velike žrtve pokušavala i ostvariti. Dobro je zapisati, kako bi se izbjeglo iskrivljivanje činjenica i zloupotreba nekih događanja…”