NAPOKON: Krenula temeljita sanacija Savskog mosta!

Savski most
Foto: Zagreb.hr

U ponedjeljak je započela cjelokupna sanacija Savskog mosta u sklopu koje će se ukloniti stara kolnička konstrukcija i pješačke staze.

Potom će se izgraditi nova armirano-betonska kolnička ploča s pješačkim stazama te će se postaviti nova oprema (hidroizolacija, asfalti, granitni rubnjaci, odvodnja, dvije nove češljaste prijelazne naprave, pješačke ograde, stupovi osvjetljenja mosta i završni premazi pješačkih staza).

Također, zamijenit će se pojedini čelični elementi rasponskog sklopa novim elementima (dva poprečna nosača iznad upornjaka i svi sekundarni uzdužni nosači ispod betonske ploče).

Čelični ležajevi na svim stupovima i upornjacima bit će zamijenjeni novim valjkastim i ostalim ležajevima, a izradit će se novi ležajni kvaderi.

Sanirat će se i dva stupa koritu rijeke, a što obuhvaća bušenje pilota potrebnih za osiguranje mehaničke stabilnosti i radnog prostora od čeličnog žmurja, izradu zaštitne armirano-betonske obloge oko stupova i armirano-betonskog poda u radnom prostoru i obloge od krupnih kamenih gromada oko stupova te sanaciju reški između kamenih blokova stupova.

Predviđeno trajanje radova je 14 mjeseci, odnosno do 25. ožujka 2022. godine.