Napokon bicikli za najam: Cijena korištenja 8 kuna po satu

Sustav javnih gradskih bicikala Nextbike dostupan u brojnim europskim i svjetskim metropolama od danas je prisutan i u Zagrebu. Inicijativa dvojce mladih poduzetnika Ante Gustina i Krešimira Dvorskog odlično se uklopila u gradsku koncepciju razvoja bicikističkog prometa i ideju uvođenja sutava javnih bicikala kao dopuni postojećeg javnog prijevoza.

najam-bicikla

Hrvatska je preko Zagreba danas postala 34. zemlja u svijetu koja ima Public Bike Sharing, pohvalila je projekt predsjednica Udruge Bicikl Darinka Jug na jutrošnjem predstavljanju ispred Tehničkog muzeja kojemu je prisustvovao i gradonačelnik Milan Bandić.

Cijena korištenja bicikla je 8 kuna po satu, s tim da je prije prvog najma potrebno aktivirati svoj nextbike račun čime se aktivira i standard tarifa. Za aktivaciju korisničkog računa potrebno je uplatiti 79 kn, taj se iznos može, u roku od tri mjeseca, u potpunosti potrošiti na vožnje biciklom, s tim da je svaki dan prvi sat vožnje besplatan.

Nakon što se iskoristi besplatnih 60 minuta dnevno, dodatnih 9 sati odbija se od iznosa aktivacije i do tada nije potrebno nadoplaćivati korisnički račun. Nakon toga potrebno je napraviti ponovnu aktivaciju računa, odnosno uplatiti novčani iznos.

Pružatelj ove usluge ističe da su Nextbike bicikli javni bicikli i kao takvi trebaju biti dostupni što većem broju korisnika pa se stoga svako zadržavanje bicikla kod jednog korisnika u trajanju duljem od 24 sata kažnjava se sa 750 kn po danu!

Ovo je jedan od iskoraka Zagreba prema Europi, naglasio je gradonačelnik Milan Bandić, a nastavak je dugogodišnje gradske politike razvijanja sustava biciklističke infrastrukture i popularizaciji vožnje biciklima zbog zaštite okoliša, poboljšavanja kvalitete života u gradu i smanjenja prometnih gužvi. Zahvaljujem svima koji su doprinijeli realizaciji ovog pilot-projekta, za koji se nadam da će postati svakodnevnica nakon probna tri mjeseca, dodao je gradonačelnik, najavivši za nekoliko dana na Trgu bana Jelačića i predstavljanje Projekta besplatan internet.

Prije probne vožnje na relaciji Tehnički muzej – Gundulićeva, detalje sustava predstavio je Krešimir Dvorski,napomenuvši da građani neće morati strahovati od eventualnih krađa bicikala zbog toga što su prepoznatljivog izgleda i što su registrirani. Dodao je, također, da će sustav za sada biti dostupan u centru grada, ali je plan širenje mreže na području Zagreba, ali i na druge gradove.

Stanice za najam javnih bicikala nalaze se na šest gradskih lokacija: Glavni kolodvor, Kvaternikov trg, Nacionalna sveučilišna knjižnica, Tehnički muzej, te križanja Gundulićeva – Varšavska i Petrinjska – Amruševa.

Kako stoji u press materijalu, zahvaljujući razumijevanju gradonačelenika, Grad Zagreb je omogućio korištenje javnih površina za provođenje pilot projekta u razdoblju od tri mjeseca, a investitor se obvezao na pokrivanje troškova investicije i upravljanja projektom. Riječ je o sustavu koji se zasniva na ekonomski i ekološki održivom sutavu mobilnosti koji pomaže u smanjenju prometnih gužvi, rješavanju problema parkiranja, doprinosi zaštiti okoliša, obogaćuje turističku ponudi i općenito utječe na poboljšanje kvalitete života u gradu.

Za unajmljivanje bicikla potrebno je obaviti jednostavan i brz sustav registracije preko web stranice, mobilne aplikacije ili na samom terminalu. Aktivacija računa stajat će 79 kuna, a unutar tog iznosa korisnik će moći svaki dan prvih sat vremena najma koristiti bicikl besplatno. Nakon isteka prvog sata, korisnici će plaćati osam kuna za svaki sljedeći sat do maksimalno pet sati.

Nakon prvih mjesec dana, gratis će biti prvih pola sata vožnje, a cijena po satu ostaje ista. Korisnicima će, također, biti omogućene izuzetno povoljne tjedne, mjesečne i polugodišnje pretplate.

Osim Grada Zagreba, projekt je podržala i Zagrebačka banka, Keindl sport kao službeni servis bicikala, Trilix koji će obavljati usluge službe za informiranje korisnika, Allianz kao osiguravatelj opreme i bicikala, biciklističke udruge, te Savjet za zelenu gradnju.